Hopp til innhold

Apple: – FBI ba oss lage en bakdør

Byrået har bedt Apple om skjult tilgang til deres telefoner. – Korttenkt, sier direktør i Datatilsynet.

Tim Cook

Apples CEO Tim Cook forteller kundene om FBIs ønsker.

Foto: Mark Lennihan / Ap

Saken bunner i at Apple har blitt beordret til å bistå til å låse opp telefonen til en av gjerningspersonene bak skytemassakeren i San Bernardino i desember der 14 personer ble drept, melder The Guardian.

Ønsker bakdør til Apples telefoner

Derfor har de nektet å følge kravet fra FBI som var fremmet med en lov fra 1789 som grunnlag.

– Vi har stor respekt for FBI, og tror på at de har gode intensjoner, skriver Apple-sjef Tim Cook i dag i et åpent brev til kundene sine.

– Men nå har de amerikanske myndighetene bedt oss om noe vi ikke har, og noe vi vurderer er for farlig å lage: en bakdør til Iphonen, skriver han videre og bekrefter at de har nektet å følge ordren deres.

En bakdør er en udokumentert funksjon implementert i telefonens operativsystem, som i dette tilfellet vil gi FBI tilgang til telefoner på ulovlig og ukjent vis.

– Korttenkt av FBI

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, sier til NRK at han synes dette er et dårlig forslag fra FBI sin side.

Bjørn Erik Thon

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, synes dette er en skummel og litt overraskende forespørsel fra FBI sin side.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det er også skummelt og litt overraskende, og virker relativt korttenkt, legger han til.

Han refererer til Edward Snowdens-avsløringer, som har ført til at Apple, Google og flere har styrket krypteringen sin i produktene sine, slik at det skal bli vanskeligere å hente ut informasjon om telefonsamtaler, smser og lignende.

– Gir du først FBI, CIA og NSA tilgang via en bakdør, eller gjennom et sikkerhetshull, kan også andre komme seg inn, for eksempel hackere eller andre fiendtlige makter, sier Thon, og mener at Apple har gjort en god vurdering

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober