Hopp til innhold

Arne Garvang er død

Skuespiller, musiker og forfatter Arne Garvang er død, 68 år gammel. Han var best kjent for rollen som Pelle i «Pelle Parafins Bøljeband».

Arne Garvang

VAR ALVORLIG SYK: Arne Garvang ble 68 år gammel.

Foto: Berit Roald, Berit Roald / NTB scanpix

Familien forteller at Garvang gikk bort torsdag, etter alvorlig sykdom.

– Det har vært et sjokk for hele familien. Men de siste dagene har vi opplevd veldig mye varme fra de nære rundt oss, som vet at vi er i en vanskelig situasjon, sier Marianne Krogness, som var gift meg Arne Garvang.

Krogness forteller til NRK at Garvang de siste dagene var innlagt på Ullevål sykehus og at familien fikk tid til å ta farvel.

«Pelle Parafins Bøljeband»

Garvang hadde en lang karriere bak seg som skuespiller, musiker og forfatter. Men for mange vil han kanskje huskes best som rollen Pelle i Tramteatrets «Pelle Parafins Bøljeband».

Tramteateret deltar i den norske finalen i Melodi Grand Prix.

MELODI GRAND PRIX: I 1981 deltok Tramteatret i den norske finalen i Melodi Grand Prix. Foran f.v. Marianne Krogness, Kine Hellebust og Arne Garvang. I bakgrunnen Billy Johansson.

Foto: Paul Owesen, Paul Owesen, Foto: Paul Owesen / SCANPIX

– Tramteatret var viktig for oss i alle år, også da vi ikke stod på scenen sammen, sier Krogness.

Sammen med Garvang, Liv Aarvik og Terje Nordby var Krogness en del av Tramteatret siden starten i 1976. Tramteatret var en politisk teatergruppe, blant annet kjent for «Pelle Parafins Bøljeband». Teatergruppen ble nedlagt i 1986

– En bauta

– Arne var en av grunnpilarene i Tramteatret. Dette er veldig sørgelig. Han ble bare 68 år. Det er på mange måter en bauta som er borte, sier Terje Nordby, manusforfatter for Tramteatret.

Tramteatret

TRAMTEATRET: Teatergruppen fotografert i 1982 i forbindelse med lanseringen av platen «Tramteatret».

Foto: NTB scanpix

Nordby beskriver Garvang som musikalsk leder i Tramteatret, og forteller at Garvang laget mye av musikken som teatergruppen ble kjent for.

– Jeg vil huske ham som en utrolig dyktig komponist. Han laget fengende og gode melodier, og var veldig lydhør for tekst, sier Nordby.

Tidligere i vår mistet Tramteatret også et annet medlem, da skuespiller Anne Nyutstumo gikk bort i mai.

Her kan du få et gjensyn med «Pelle Parafins Bøljeband»:

Humoristisk serie av og med Tramteatret. (1)
Alle kjenner skurkene Randi og Ronny, så det er ikke lett å få til skurkestreker lenger. De må slå inn på ærlige veier - hvorfor ikke restaurantbransjen? Medlemmene i Pelle Parafins Bøljeband slutter på skolen, får seg arbeid, og blir trukket inn som restaurantorkester. Det blir liv og røre rundt Randi og Ronnys restaurant. Men ikke alle i strøket er begeistret for det.
I hovedrollene: Pelle Parafin: Arne Garvang, Leon Latex: Anders Rogg, Billy Bettong: Billy Johansson, Guttorm Grevling: Thorsten Dulsrud, Sandra Salamander: Marianne Krogness, Frida Frosk: Liv Aakvik, Ragna Rekkverk: Anne Nyutstumo, Randi: Kine Hellebust, Ronny: John Nyutstumo.
Hovedproducer: Kalle Fürst

Hør radiodokumentaren om Tramteatret:

Året er 1976. Trygve Bratteli er statsminister, vi har én TV-kanal, én
radiokanal og Norge har akkurat funnet olje i Nordsjøen. 
I en leilighet i Waldemar Thranes gate i Oslo holder en gjeng stiftelsesmøte for en ny teatergruppe.
De kunne ha kalt seg Ruseløkka / St Hanshaugen kommunistiske
gitargruppe, men valgte heller Tramteatret. I formålsparagrafen står det at de
skal stå på de svake og undertryktes side, og at de skal nå ut til hele Norge.
Det gjorde de til gangs, og de blir særlig husket for TV-seriene om Pelle Parafins bøljeband.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.