Hopp til innhold

Avicii til NRK: – Kygo og jeg snakker samme språk

En av verdens største DJer sier til NRK at han føler seg nært knyttet til norske Kygo. – Jeg tror vi snakker samme melodispråk. Jeg liker det han lager med en gang jeg hører det, sier Avicii.

Avicii og Kygo

AVICII OG KYGO: Han har kanskje capsen feil vei, men alt ser likevel ut til å gå rett vei for Kygo om dagen. Nå får han støtte fra DJ-stjerna Avicii.

Foto: Michael Kovac / Rich Fury / AP

Det har omtrent ikke vært mulig å lese norske nettaviser det siste året uten å ha fått med seg at den norske DJen Kyrre Gjørvell-Dahl er på vei mot verdensstjernestatus innenfor EDM-sjangeren.

Bergenseren får superlativene kastet etter seg, sist av ingen ringere enn Sony-toppsjef Edgar Berger.

Nå går en av Kygos idoler ut og sier han er stor fan av 23-åringen.

I et intervju med NRK sier DJ-stjerna Avicii at han føler seg nært musikalsk knyttet til Kygo.

– Jeg hører mye på Kygo. Det er akkurat den musikken jeg liker. Jeg tror vi snakker samme melodispråk. Jeg liker det han lager med en gang jeg hører det. Det er samme melodier som de jeg ville skrevet. Og han er en skikkelig fin fyr også.

Du kjenner ham?

– Jeg vil ikke si kjenner, men jeg har møtt ham et par ganger.

Avicii, eller Tim Bergling, er en av verdens største og best betalte DJ-er. Svensken tar rundt 200.000 dollar (1,5 millioner kroner) for et show.

Han står bak hits som «Levels», «Hey Brother» og «Wake Me Up». Sistnevnte har i skrivende stund over 350 millioner avspillinger på Spotify.

Fredag 29. mai spiller Avicii på Findings-festivalen på Bislett i Oslo.

– Det norske publikumet har alltid tatt imot meg med åpne armer. Det er ikke bare i Sverige jeg føler meg hjemme, jeg merker veldig godt den skandinaviske patriotismen. Jeg husker at mitt første show i Norge var veldig bra. Siden den gang har det bare gått bedre og bedre. Det er alltid noen spillejobber i kalenderen man virkelig ser frem til, og Norge er definitivt en av dem.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober