Hopp til innhold

Francis Bacon-kunst solgt for 875 millioner kroner

Et verk av den irske maleren Francis Bacon er solgt for 142,4 millioner dollar, tilsvarende 875 millioner kroner på en auksjon i New York.

Francis Bacon

Kunstneren Francis Bacons maleri «Tre studier av Lucian Freud» fra 1969 er nå tidenes dyreste verk solgt på auksjon.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Maleriet «Tre studier av Lucian Freud» fra 1969 er dermed tidenes dyreste kunstverk solgt på auksjon.

Munch-maleriet «Skrik» ble i mai fjor solgt for snaut 120 millioner dollar, og var da verdens dyreste maleri solgt på auksjon.

Bacon-maleriet er aldri tidligere solgt på auksjon og i forkant av auksjonen var bildet anslått til en pris på 85 millioner dollar.

Auksjonshuset Christie's har ikke sagt noe om identiteten til kjøperen. Bildet ble solgt til en kjøper over telefon etter en seks minutters lang budrunde tirsdag kveld amerikansk tid.

Styreleder ved Christie's, Jussi Pylkkanen, er veldig fornøyd med salgsrekorden.

– Dette er en rekord som ikke vil bli slått på mange år. Den tidligere rekorden for et kunstverk solgt på auksjon er på rett over 100 millioner dollar, at vi har fått 142 millioner dollar, er ekstraordinært, sa Jussi Pylkkanen til nyhetsbyrået Reuters etter salget.

Overraskende

Knut Forsberg, direktør ved Blomqvist Kunsthandel, tror verket har oppnådd den høye prisen fordi det er et klassisk Bacon-maleri.

– Bacon har påvirket mange kunstnere med sine forvridde portretter. Dette verket er et av Bacons viktigste, der han har portrettert sin venn, maleren Lucian Freud. Dette er midt i det man skal ha når man skal kjøpe Bacon, sier Forsberg til NRK.

Forsberg er likevel overrasket over at Bacon-verket er blitt til tidendes dyreste kunstverk, og at verket slo salgsrekorden til Edvard Munchs «Skrik».

- Jeg er litt overrasket. Jeg synes Munch er en mer betydningsfull maler enn Bacon. Vi spådde at Munch-rekorden ville stå lenge, men den ble slått relativt fort. Så vi får se om Jussi Pylkkanen får rett i sitt utsagn, sier Forsberg.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)