Hopp til innhold

– Nå er jeg litt småsjokkert

Elisabeth Andreassen var den første som røk ut av årets «Stjernekamp», og det på en kveld preget av høyt hår, spandex og synthetiske rytmer.

Elisabeth Bettan Andreassen, Stjernekamp program 2

Elisabeth Andreassen ga alt og litt til under 80-tallskvelden i lørdagens 'Stjernekamp'. Dessverre var ikke det nok.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Dommerne avslørte sine favoritter før resultatene ble lest opp, og selv om Elisabeth Andreassen var blant disse, ville seerne det annerledes.

– Nå er jeg litt småsjokkert faktisk, jeg hadde ikke forventet å være førstemann ut, sier en overrasket Bettan til NRK.no rett etter at exiten er et faktum.

Elisabeth Andreassen røk ut av Stjernekamp

Bettan klarte ikke overbevise seerne om at hun var 'Simply the Best'.

Foto: Julia Naglestad/NRK

For etter at stemmene for denne ukes og forrige ukes program er lagt sammen, viser fasiten at Bettan er den første artisten som ryker ut av årets «Stjernekamp», programmet der ti kjente artister skal prøve seg innen en rekke forskjellige musikalske sjangere de ikke nødvendigvis kjenner så godt fra før.

Lårkort Bettan

Elisabeth «Bettan» Andreassen ga alt da hun fremførte Tina Turners «Simply the Best» iført en lårkort, sjokkrosa spandexkjole. Kjolen var imidlertid ikke det eneste som pekte seg ut på den folkekjære artisten som hadde sin gjennombrudd på nettopp 80-tallet.

– Tenk å få 80-tallshåret mitt tilbake! Det er helt fantastisk, uttalte Bettan til programleder Kåre Magnus Bergh etter fremføringen.

Les også: – Du er en rockegudinne nå

Dommerpanelet var imidlertid ikke helt fornøyde med 55-åringens låtvalg.

– Jeg hadde glemt hvor stor stemme du har, vi har ingenting å ta deg på der! Men jeg skulle ønske du heller valgte en låt der vi kunne få se en råere eller sårere side av deg, og ikke bare showdronningen Bettan, sa Mona B. Riise.

Til NRK.no forteller Andreassen at hun var fornøyd med kveldens opptreden, og at hun hadde det kjempemorsomt på scenen. Hun hadde imidlertid håpet at moroa skulle vare i alle fall et par lørdager til. Nå må hun følge resten av jakten på Norges beste entertainer fra sidelinjen.

– Alle de andre deltagerne er jo fantastiske, det er en kjempegjeng å få bli kjent med. Men særlig Silya er jo «outstanding», og kommer nok til å nå langt, mener den erfarne artisten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Silya Nymoen i Stjernekamp, 2. program

Silya Nymoen ga publikum kveldens beste 'pakkeløsning', ifølge dommerpanelet.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Silya leverte igjen

Silya Nymoen imponerte stort forrige uke, da hun rocket låten «Welcome to the Jungle», og pådro seg strekk i lysken som en følge av dette. Strekken var imidlertid som forduftet i kveld, og hun overbeviste igjen stort da hun fremførte 80-tallsklassikeren «Land of Confusion» av Genesis.

– Vi trenger sånne som deg i Norge, du må flytte hjem igjen fra New York! Utbrøt gjestedommer David Eriksen.

Los Angeles-bosatte Mona B. Riise mente Silya burde satse enda høyere.

– Dette her er Grammy-potensial. Du KAN show!

Skadet Vidar

Vidar Johnsen, Stjernekamp 2. sending

Vidar Johnsen droppet koreografien, men fikk med seg publikum i salen på allsang.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Den tidligere Vamp-vokalisten Vidar Johnsen var på forhånd svært spent før han skulle på scenen. Johnsen skadet seg nemlig på squash-trening tidligere i uken, og sto på scenen med ryggsmerter som begrenset ham mye.

Han sørget likevel for stort stemning i salen da han fikk med seg publikum på allsang til refrenget på låten «Kyrie».

– Jeg skjønner at det ble lite bevegelig i dag siden du har vondt i ryggen, men neste uke forventer jeg romperisting, sa dommer Øyvind «Vinni» Sauvik til Johnsen etter applausen.

Strengere dommere

Hans-Erik Dyvik Husby, Stjernekamp program 2

Hans-Erik Dyvik Husby tok en Leonard Cohen, og kom seg ut av faresonen.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Alle dommerne gjorde det i løpet av sendingen klart at «den myke starten» fra forrige uke nå er historie, og så godt som alle artistene fikk høre at de hadde gjort litt for «trygge» låtvalg i lørdagens 80-tallstema.

– Vi forventer utrolig mye av dere på dette nivået. Det er når man først kommer utenfor komfortsonen at det blir spennende, påpekte David Eriksen, musikkprodusenten som også var coach for deltagerne denne uken.

De ti artistene har bakgrunn fra blant annet opera, musikal og visesjangeren, og de hadde fått i oppgave å selv velge ut og øve inn hver sin 80-tallspoplåt. Et ekspertpanel bestående av musikkjournalist Mona B. Riise, musiker Øyvind «Vinni» Sauvik og sjangerekspert David Eriksen var med på å gi sin vurdering av fremføringene før publikum stemte frem sine favoritter.

Hans-Erik Dyvik Husby, Espen Grjotheim og Vidar Johnsen lå alle nederst på resultatlisten etter forrige ukes program, men alle tre klarte i kveld å overbevise seg gjennom til neste uke.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober