Hopp til innhold

Sammenligner Utøya med «Scandinavian Star»

Forfatter Kjell Ola Dahl mener at ikke alle steiner er snudd etter «Scandinavian Star-katastrofen» for 22 år siden. I en ny bok, ser han flere likheter mellom de to hendelsene.

Video Kan urett gjøres godt igjen? (14:26 @ Bokprogrammet)

Se Bokprogrammet: Kan urett gjøres godt igjen?

Kjell Ola Dahl er mest kjent som krimforfatter, men jobber nå med en dokumentar-bok om «Scandinavian Star » – skipskatastrofen der 159 mennesker mistet livet. Dette arbeidet har overbevist ham om at saken ikke er oppklart.

– Jeg mener at dette er en hendelse som kan sammenlignes med Utøya. Den er større og verre i omfang, fordi det er flere døde og den er akkurat likedann i den forstand at det var mange ungdommer her som var på vei til Danmark for å drive med bordtennisturneringer og håndballturneringer. Da dette skjedde var deres foreldre fullstendig forhindret i å gjøre noe, sier Kjell Ola Dahl, når Bokprogrammet møter ham på danskebåten.

Mange ubesvarte spørsmål

Scandinavian Star

Forfatter Kjell Ola Dahl mener at det kunne være økonomiske motiver involvert. Skipet var kjøpt bare en uke før det kom i trafikk mellom Norge og Danmark, og var forsikret for dobbelt så mye som kjøpesummen før det brant.

Så lenge samfunnet rydder opp, kan vi møte drap med verdighet, mener Anne Holt . Men hva når myndighetene ikke gjør den jobben skikkelig? Da Kjell Ola Dahl begynte med boken, var han helt sikker på at alle fakta var på bordet. Nå er han sikker på det motsatte.

Det finnes fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Hvorfor ble skipet satt i trafikk før det var klart? Hvorfor var det overforsikret? Fantes det bakmenn? Hvorfor er sentrale vitner aldri blitt avhørt?

Etterlatte har nå kjempet i 22 år for å få svar, selv om saken tilsynelatende ble raskt oppklart den gangen.

– Jeg tror at en del av de overlevende og etterlatte har forsonet seg med dommen, men ikke alle. Det har vært tre begjæringer om gjenopptakelse, som alle har blitt avvist, sier han.

Snu hver stein

Det viktigste uavklarte problemet for de etterlatte er at det oppstod flere branner om bord. Den danske mannen som stod bak dødsbrannen på skipet, var selv allerede død da de andre brannene startet.

De etterlatte har innsett at det er veldig vanskelig å komme videre, mener Dahl.

– De sier til meg at det virker som at uansett hva vi gjør, så er offentligheten innstilt på å legge denne saken bak seg. Derfor har det ingen hensikt lenger. En av de etterlatte som mistet sin kone, sier til meg at ”nå kan jeg med hånden på hjertet si at jeg har gjort alt."

– Hvorfor tror de etterlatte at de kan komme videre med en ny etterforskning?

– Da er vi inne på hevnmotivet. Det å miste sine barn, er den største uretten man kan gjøre mot noen. Når man er fratatt muligheten for å lindre lidelsen, er det bare denne muligheten du har igjen. Du kan alltid prøve, sier Kjell Ola Dahl.

I denne saken er ikke alle steiner snudd ennå, slik man har vært opptatt av etter terroren 22. juli, mener Dahl.

– Det er vanskelig for de etterlatte å gå videre, når de ikke har fått rettferdighet. Det at jeg stiller spørsmål om dette er et pust i sivet. De som må stille spørsmål er de som har påtalemessig autoritet. Om Utøya sies det at man skal snu hver stein. I denne saken er ikke alle steiner snudd. Skal vi slå seg til ro med en sak som ikke er oppklart? Dette er mitt hovedspørsmål i boka, sier Dahl.

Scandinavian Star

Boken til Kjell Ola Dahl om katastrofen på Scandinavian Star kommer ut til høsten. - Alle steiner er ikke snudd ennå.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP