Hopp til innhold

Dette er høstens 17 debutanter

Den eldste er født i 1960, den yngste i 1990. Åtte av dem har bakgrunn fra forfatterstudier. En skriver om menneskeskjebner i østeuropeiske land, en annen skriver om fattigdom i Oslo.

Frederik Svindland

Frederik Svindland har, i likhet med syv av de andre debutantene, bakgrunn fra et forfatterstudie.

Foto: Privat

Dette sier forlagene om høstens skjønnlitterære debutanter:

Aschehoug Forlag

Ellen Vahr

Ellen Vahr har skrevet en roman om sin tipp-tipp-oldemor Anne Brannfjell.

Foto: Pernille Marie Walvik

Ellen Vahr (f. 1963) debuterer med romanen «Gaven». Den er basert på livet til Anne Brannfjell, husmannsdatteren som ble Norges mest kjente kloke kone. Romanen er en fortelling om frykt og fortielse, men også om kjærligheten og tillitens plass i våre liv, og om mulighetene som åpner seg når vi våger å stå ved oss selv.

Ellen Vahr er Anne Brannfjells tipp-tipp-oldebarn. Hun har en av de høyeste utdannelsene innenfor coaching, og er blant Norges mest etterspurte. Ved siden av personlig coaching holder hun foredrag og kurs.

Jon Krog Pedersen

Jon Krog Pedersen debuterer med romanen «Bekymringsmelding for Hanna Tidemann». I 2013 vant han skrivekonkurransen til Aschehoug Stemmer med pamfletten «Også min kamp».

Foto: Timothy Ellis

Jon Krog Pedersen (f. 1981) debuterer med romanen «Bekymringsmelding for Hanna Tidemann». Det er en roman om store kvaler over små, umulige ting. Romanen er episodisk forfalt, og utgjør en kollasj over et familieliv.

Krog Pedersen kommer fra Oslo. Han har bakgrunn fra litteraturvitenskap, restaurant- og tv-bransjen. I 2013 vant han skrivekonkurransen til Aschehoug Stemmer med pamfletten «Også min kamp».

Erling E. Guldbrandsen (f. 1960) debuterer med romanen «Brødre», som er et rystende familiedrama om en families ferd mot avgrunnen.

Gulbrandsen er professor ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo med doktorgrad om europeisk etterkrigsmodernisme med vekt på Pierre Boulez. Han har også vært musikkoordinator ved Henie-Onstad Kunstsenter, programsekretær i NRK og redaktør for magasinet «NRK musikken». I tillegg er han musikkanmelder i Morgenbladet og han mottok prisen Årets kritiker 2015 for artikkelen «Eventyr for voksne» om Wagner.

Cappelen Damm

Frederik Svindland

Frederik Svindland debuterer med romanen «Pelargonia», som forlaget beskriver som en oppvekstroman uten handling.

Foto: Anna-Julia Granberg

Frederik Svindland (f. 1985) debuterer med romanen «Pelargonia», som er en oppvekstroman uten handling. Den er en hyllest til mor og far, til hverdagene og naturen, fortalt av en svært følsom hovedperson.

Svindland vokste opp i Porsgrunn. Han er tidligere elev ved Forfatterstudiet i Bø. I 2013 var han på trykk i Cappelen Damms Signaler-antologi.

Benedicte Alexandra Lie (f. 1971) debuterer med romanen «Synstavle». Det er en roman om hva som kommer til syne og hva som forsvinner når vi retter blikket et bestemt sted.

Lie bor i Oslo, hvor hun jobber som professor ved det medisinske fakultet ved Universitetet. Hun har gått på Forfatterstudiet i Tromsø.

Maiken Horn Bolset

Maiken Horn Bolset (f. 1989) debuterer med diktsamlingen «Narr». Hun er tidligere student ved Skrivekunstakademiet i Hordaland.

Foto: Marie Vallestad

Maiken Horn Bolset (f. 1989) debuterer med diktsamlingen «Narr». Diktene i denne samlingen representerer en friskhet og vilterhet man sjelden ser i norsk poesi. Debutanten skriver blant annet om seksualitet, kjærlighet, sorg og aggresjon, hele tiden med en tydelig feministisk klo.

Horn Bolset har blant annet studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun er med i redaksjonen til littkritikk.no.

Gyldendal

Johan Jensen

Johan Jensen (f. 1976) debuterer med konspirasjonsromanen «Kråken».

Foto: Privat

Johan Jensen (f. 1976) debuterer med konspirasjonsromanen «Kråken».

Jensen har jobbet på frilansbasis for en rekke norske blader og aviser. Han har vært bosatt i utlandet siden 1997, og har nå tilholdssted i Beograd. Jensen har utdannelse fra Storbritannia og USA.

Kolon

Jan Kristoffer Dale (f. 1984) debuterer med novellesamlingen «Arbeidsnever», som forlaget beskriver som nydelige arbeidernoveller.

Dale er oppvokst i Froland i Aust-Agder. I 2014 var han med i Cappelen Damms Signaler-antologi og Kolon forlags Gruppe 14-antologi. Dale er tidligere student ved skrivekunstakademiet i Hordaland.

Ingvild Lothe

Ingvild Lothe debuterer med diktsamlingen «Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt». Hun er tidligere elev ved Forfatterstudiet i Bø.

Foto: Stephen Butkus

Ingvild Lothe (f. 1990) debuterer med diktsamlingen «Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt». Diktene er direkte, sårbare og vittige om og av en kvinne.

Lothe har tidligere utgitt chap-boken «Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø» på AFV press. Hun er tidligere elev ved Forfatterstudiet i Bø.

Oktober

Sara Sølberg (f.1983) debuterer med «Seismiske smell». Det er en roman der hendelser i fortid og nåtid veves sammen til en beretning om havet som livsgrunnlag og fare.

Sølberg er tidligere student ved Forfatterstudiet i Tromsø.

Marie Aubert

Marie Aubert er informasjonskonsulent i Kagge forlag. Nå debuterer hun som forfatter med novellesamlingen «Kan jeg bli med deg hjem».

Foto: / Oktober forlag

Marie Aubert (f. 1979) debuterer med novellesamlingen «Kan jeg bli med deg hjem». I de ni novellene i denne samlingen er det kort vei fra lengsel til skamløshet og videre til overtramp.

Aubert er bosatt i Oslo. Hun jobber som informasjonskonsulent i Kagge. For åpningsnovellen i «Kan jeg bli med deg hjem» vant Aubert novellekonkurransen Litteratur på Blå arrangerte i samarbeid med Vinduet våren 2013.

Nora Szientivanyi (f. 1969) debuterer med romanen «Leiligheten». Det er en roman om å leve adskilt fra de aller nærmeste, og om en flukt som for alltid vil prege livene til de som dro – og til den som ble igjen.

Szientivanyi er født i Budapest, og oppvokst i Gøteborg. Hun har bodd i Norge siden 1997.

Samlaget

Catherine Blaavinge Bjørnevog

Catherine Blaavinge Bjørnevog debuterer med diktboka «Um sakne springe blome». Hun jobber til daglig som billedkunstner.

Catherine Blaavinge Bjørnevog (f. 1975) debuterer med diktboka «Um sakne springe blome». Den ferske poeten har funnet opp et helt eget språk, basert på gammelnorsk og ulike norske dialekter.

Blaavinge Bjørnevog er billedkunstner. Hun har studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun kommer fra Tjøme, er oppvokst i Madrid, og bor nå i Trøndelag.

Maria B. Bokneberg (f. 1982) debuterer med romanen «Lukta av våt jord om natta». Det er en roman om en familie som gjør sitt beste for å nærme seg hverandre igjen, og finne en måte å snakke sammen om det verste som kunne skje.

Bokneberg er bokhandler. Hun har tidligere studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland.

Tiden

Birgit Alm (f. 1967) debuterer med «Endelig skal vi le», som er et skjevt portrett fra en underrapportert del av samfunnet: fattigdom i velstands-Oslo. Det handler om alenemor Elinor Nor som kjemper for å få endene til å møtes for seg og sin sønn.

Alm er litteraturviter og bor i Oslo.

Espen Ytreberg

Espen Ytreberg debuterer med en roman om Roald Amundsen.

Foto: Paal Audestad

Espen Ytreberg (f. 1964) debuterer med romanen «Amundsen», som nettopp er en roman om Roald Amundsen. Forfatteren har latt seg inspirere av kjente kilder.

Ytreberg er professor og tidligere instituttleder ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet flere fagbøker og artikler, og har publisert bredt i både nasjonale og internasjonale tidsskrifter.

Vigmostad & Bjørke

Mikkel Vika

Handlingen i novellene i Mikkel Vikas «Nowa Huta» utspiller seg i Øst-Europa.

Foto: Nikolaj Jonas Blegvad

Mikkel Vika (f. 1985) debuterer med novellesamlingen «Nowa Huta» 11. august. Boken byr på et knippe historier om menneskeskjebner i flere østeuropeiske land og kampen for å overleve i kjølvannet av kommunismens fall.

Vika vokste opp i Tønsberg og bor i dag på Nesodden. Han er utdannet samfunnsviter, arbeider som saksbehandler i Patentstyret, har tidligere vært redaksjonsassistent i Bergensavisen og praktikant ved Norges ambassade i Estland.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober