Hopp til innhold

Oversatte barnebøker topper utlånslistene

Amerikanske Jeff Kinney har skrevet 10 av de 25 mest utlånte bøkene på norske bibliotek.

Jeff Kinney

MEST POPULÆR: Jeff Kinneys «En pingles dagbok» er den mest populære barneboken på norske bibliotek.

Foto: Mike Mulholland / NTB Scanpix

Det er ingen tvil om at norske barn sluker litteratur. Men det er de oversatte bøkene som i størst grad vekker appetitten hos de minste.

Det viser statistikken over de mest utlånte bøkene på norske bibliotek de siste seks månedene. 23 av de 25 mest utlånte titlene er barnebøker.

Helt på topp ligger amerikanske Jeff Kinney, som har skrevet hele 10 av de 25 mest utlånte bøkene. På tiende plass finner vi «Operasjon Vindkast» av Jørn Lier Horst, som for øvrig er den eneste norske forfatteren som er på topp 25-listen over de mest utlånte barnebøkene.

Linn T. Sunne

​ – Det er bra at barna leser, men jeg skulle ønske at norske forfattere fikk større plass, sier Linn T. Sunne, som jobber som litteraturformidler for barn på bokbussen i Oppland.

Foto: rolf m.aagaard/gyldendal

Linn T. Sunne jobber som litteraturformidler for barn på bokbussen i Oppland. Hun synes det er synd at de utenlandske forfatterne er mest populære.

– Det er bra at barna leser, men jeg skulle ønske at norske forfattere fikk større plass, sier hun.

– Kunne bibliotekene ha gjort en bedre jobb med å vise frem de norske barnebøkene?

– Det gjøres mye bra, men det er lett å formidle bøkene en vet er enkle å selge inn. Norsk kulturpolitikk gir større bredde i litteraturen som gis ut her. Men vi er avhengige av bibliotekarene og bokhandlerne for å «pushe» bøkene, sier Sunne.

– Barna liker seriebøker

Annike Selmer er ansvarlig for Deichmanske Hovedbiblioteks barne- og ungdomsavdeling. Hun kjenner seg igjen i at mange barn er ute etter de utenlandske seriebøkene.

– Griffiths' og Kinneys bøker er markedsført godt, og barna snakker gjerne om disse bøkene seg imellom.

Men det er ikke disse bøkene jeg anbefaler først, sier Selmer.

– Så de er ikke bedre enn de norske barnebøkene?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det gis ut utrolig mange gode norske barnebøker, men dessverre blir ikke disse bøkene like godt markedsført av forlagene, og de blir heller ikke skrevet nok om i avisene, sier Selmer.

– Det viktigste er at barn leser

Bjørn Ingvaldsen

Bjørn Ingvaldsen er leder i NBU. Han skulle gjerne ønske at flere voksne var mer bevisste på bredden når de skal låne bøker til barna sine.

Foto: Petter Sommer / NRK

Bjørn Ingvaldsen er leder i NBU (Norske barne- og ungdomsbokforfattere). Han mister ikke motet av å høre at de utenlandske forfatterne er mest populære.

– Selvfølgelig hadde det vært fint med flere norske forfattere på topplisten, men det viktigste er tross alt at barna leser.

– Hvis noen kommer til biblioteket for å låne en bok, så er det ikke bibliotekarenes oppgave å prakke på dem en annen bok, sier han.

Men Ingvaldsen har likevel en ørliten pekefinger å rette mot enkelte småbarnsforeldrene.

– Jeg skulle ønske at flere voksne var mer bevisste på bredden når de skal låne bøker til barna sine. Det er bare til å spørre en bibliotekar, så får man mange gode tips om norske barnebøker.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh