Hopp til innhold

Dansk TV: Ber publikum oversette «Skam»

Danske DR ber publikum om å sende inn forslag til danske oversettelser av ord som "føkkboy" og "drittsekk", for nå skal «Skam» sendes på dansk TV.

Danskene blir oppfordret til å sende inn forslag til oversettelse av de norske ordene.

"Drittsekk" på dansk: Danmarks Radio ber dansktalende seere om hjelp til å oversette norske ord og uttrykk fra ungdomsserien «SKAM». Video: DR.

Den norske ungdomsserien «Skam» har for alvor blitt populær i Danmark. Flere danske kritikere har hyllet serien som plutselig gjorde Norge kult og tidligere ble det meldt at nærmere 70 000 dansker ser på den norske seriesuksessen. Fra den 1. desember vil danskene kunne se første og andre sesong av suksesserien på den danske TV-kanalen DR 3.

Ber om publikums hjelp

«Skam» vil bli vist med norsk tale og dansk tekst. Men ikke alle oversettelser er like åpenbare i den dansk-norske ordboka. Der finner du neppe danske oversettelser av slangord og uttrykk som «føkkboy» og «hooke».

Derfor ber nå Danmarks Radio publikum om hjelp til å sende inn sine forslag til danske oversettelser av norske ord og uttrykk på sine nettsider.

De beste innsendte forslagene blir plukket ut om en ukes tid, og vil deretter sendes videre til de danske teksterne.

Skaper språkinteresse

Det er ikke første gang «Skam» skaper oppmerksomhet rundt det norske språket. På Island har det blitt mer interesse for norske gloser som følger av at flere islendinger ser på «Skam».

Se islandske ungdommer snakke norsk her:

Video: Fréttatíminn

Ungdommene som blir intervjuet i videoen, forteller at de liker den norske serien bedre enn amerikanske TV-serier. Grunnen til det er at de føler seg nærmere norske ungdommers kultur, og at karakterene i serien like gjerne kunne vært islandske ungdommer.

– Når jeg ser klippene, tenker jeg ofte at det samme har hendt med meg, sier Kolfinna.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP