Hopp til innhold

Surfer etter søte jenter fra sofaen

– Appen er genial! Man kan avvise jenter fra sofaen, gliser Håkon Tveita, som er en av mange ivrige brukere av dating-appen «Tinder».

Håkon Tveita

Håkon Tveita surfer etter søte jenter på dating-appen Tinder.

Foto: Marie Røssland / NRK

Håkon Tveita (22) og Christian Kjos (25) leter etter felles «venner» på dating-appen Tinder. De kommenterer damer og «liker» dem eller blar forbi ettersom det dukker opp nye.

– Cornelia 18 med trutmunn, det gidder jeg ikke, sier Tveita.

– Hun er for ung. Jeg er litt ferdig med trutmunn, repliserer sidemannen og ler.

Søker i ditt område

I guttas vennegjeng er det helt vanlig å ha en profil på Tinder. Den amerikanske dating-appen har eksplodert i Norge, og vokser med fem prosent hver dag.

– Dette er sosiale medier. Du oppretter en profil som du synkroniserer med Facebooken din. Så søker appen opp folk i nærheten som matcher din profil.

Den amerikanske dating-appen Tinder har eksplodert i Norge, og vokser med utrolige fem prosent hver eneste dag. – Kynisk, sier samlivsekspert og psykolog Frode Thuen.

Video: Dette er date-appen Tinder.

Gutta bruker appen som tidsfordriv, men legger ikke skjul på at de gjerne finner noen søte jenter å chatte med.

– Så får man se om man kan møte dem en gang eller ikke. Jeg har tatt en kaffe med et par stykker, og det har vært hyggelig, men det har ikke ført til noe mer, sier Tveita.

«Congratulations you have a match»

På Tinder velger du selv hvilken alder du er interessert imellom 18 og 50 år, og du kan styre avstanden og hvor nærme deg appen skal søke etter like profiler. Så liker eller avviser du de som dukker opp på skjermen. Når folk du har likt også liker deg, vil det dannes «matcher», som du får muligheten til å chatte med på telefonen.

Håkon Tveita og Christian Kjos

Å Like eller å bla forbi? Det er det store spørsmålet. Håkon Tveita og Christian Kjos surfer etter søte jenter på Tinder.

Foto: Marie Røssland / NRK

– Det er mest for moro skyld, selv om man gjerne blir sittende og chatte med dem man får match med. Akkurat nå venter jeg bare på at det skal komme opp en ny match, sier Tveita.

Det eneste gutta trenger å forholde seg til er om vedkommende på bildet er attraktiv eller ikke. Hvis man liker det man ser, sveiper man til høyre. Hvis man ikke liker kandidaten, sveiper man til venstre.

– Det er mye lettere å avvise folk på Tinder enn i det virkelige liv. Det er lettere å trykke «blokk» på Tinder enn å reise seg fra sofaen og gå om du møter dem i det virkelige liv.

Slipper å reise seg – blir kanskje litt late

Gutta kjenner ingen som har funnet hverandre på Tinder, de tror det er litt tidlig ennå. Selv har de hatt profiler der kun et par uker.

– Det geniale med appen er jo at man slipper å reise seg fra sofaen. Virker damene ikke så spennende likevel så er det bare å fjerne dem fra chatten. Man blir kanskje litt late av dette.

Tveita har prøvd andre datingtjenester på nett, men det var kun fordi en kompis av ham oppretta en profil i hans navn. Det syntes han var problematisk, spesielt fordi det var vanskelig å fjerne profilen.

– Tinder er bra fordi det er så enkelt. Det tar to sekunder å opprette en profil, og du trykker bare «slett» så har du ikke noe profil lenger. Det går jeg i alle fall ut fra.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober