Hopp til innhold

Derfor er ikke Adele på strømmetjenestene

Verdens største sangstjerne forteller for første gang hvorfor det nye albumet hennes ikke er på strømmetjenestene. – Jeg er stolt av min beslutning, sier Adele.

Adele

HELLO: Adele er åpenhjertig rundt strømming og den nye musikkhverdagen i et nytt intervju med Time Magazine.

Foto: Virginia Sherwood / Ap

Adele

MOTSTRØMS: Adele sier hun ikke bruker strømmetjenester, og at hun egentlig ikke har bestemt seg hva hun synes om dem ennå.

Foto: Ap/NTB Scanpix

Adele-singelen «Hello» veltet internett da den kom ut tidligere i høst, og tok nesten strømmetjenestene med seg i fallet.

Singelen gikk rett inn på førsteplass på hitlistene i 28 land, inkludert USA, England og Norge. Til tross for at den umiddelbart var tilgjengelig i strømmetjenestene, ble «Hello» kjøpt digitalt over én million ganger i løpet av den første uken.

Det fikk mange til å tro at hele det nye albumet, «25», ville bli tilgjengelig for strømming. Men slik ble det ikke.

Nå forteller Adele hvorfor du ikke får høre albumet hennes på Spotify, Tidal eller noen av de andre strømmetjenestene.

– Jeg synes musikk skal være en begivenhet. Jeg venter selv i spenning hver gang et nytt album blir utgitt. Jeg bruker ikke strømming. Jeg kjøper musikken min. Jeg laster den ned, og jeg kjøper en fysisk kopi bare for å gjøre opp for at noen andre ikke gjør det, sier hun til Time.

Adele går mot strømmen

Den folkekjære artisten går dermed mot strømmen – bokstavelig talt.

En rekke artister, deriblant Thom Yorke, Neil Young og Beck, har gått hardt ut mot strømmetjenestene og sagt de ødelegger musikkbransjen. Likevel blir flere og flere artister tilgjengelig for strømming.

Det ser ikke ut til at Adele vil gjøre samme helomvending som Led Zeppelin, Pink Floyd, Metallica og AC/DC.

– Jeg er stolt av min beslutning. Og jeg ville vært stolt av den som albumet floppet, sier Adele.

Adele: – Strømming er fremtiden

Kritikken mot strømmetjenestene går hovedsakelig ut på at artistene mener strømmetjenestene ikke betaler ut nok penger.

Det er ikke Adeles største problem, ettersom hun har slått stort sett alt av salgsrekorder med «25».

Briten sier likevel at hun ikke fullstendig avskriver strømming.

– Jeg vet at strømming er framtiden, men det er ikke den eneste måten å konsumere musikk på. Jeg kan ikke sverge troskap til noe jeg ikke vet hva jeg synes om ennå, sier Adele.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober