Hopp til innhold

Dette er Norges flotteste bygg

Gjensidige og NSBs hovedkontor stakk av med Statens Byggeskikkpris 2014. Bygget ligger i et av Norges travleste knutepunkt. – Det var skikkelig Oscar-stemning, sier arkitekt Pål Biørnstad.

Gjensidige og NSB hovedkontor

Rom Eiendom og Lund+Slaatto Arkitekter er mottakere av Statens Byggeskikkpris 2014 for Gjensidige og NSBs hovedkontor i Oslo.

Foto: Espen Gees

Gjensidige og NSBs hovedkontor

Resepsjonen inne i Gjensidige og NSBs tvillingbygg i Schweigaardsgate i Oslo.

Foto: Marte Garmann / Lund + Slatto Arkitekter

– Dette er veldig gøy. Det var fryktelig spennende. Vi visste ikke noe før konvolutten ble åpnet, så det var skikkelig Oscar-stemning, sier Pål Biørnstad, daglig leder i Lund+Slaatto Arkitekter og ansvarlig arkitekt for prosjektet, til NRK.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner kåret tirsdag vinneren av Statens Byggeskikkpris 2014. Bygget med de 1200 arbeidsplassene som ligger i et av Norges travleste knutepunkt, tett ved hovedsporene på Oslo S, stakk av med årets seier.

Juryen begrunner årets vinner slik:

«Prisvinneren viser hvordan gode bybygninger kan bidra effektivt til byutvikling. Vinneren består av to presise urbane bygninger som rommer moderne kontorarbeidsplasser og rike interiører.»

Åtte nominerte

Statens Byggeskikkpris er en hederspris som deles ut årlig til byggverk som gjennom utførelse, materialbruk og utforming kan bidra til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikk. Prisen er på 200.000 kroner.

– Dette er en viktig pris som skaper stort engasjement, sa Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fra talerstolen.

– Det var litt uventet for det er ikke vanligvis denne typen bygg som går av med serien. Ofte er det offentlige bygg eller kulturbygg, så det er stor honnør til juryen som valgte et kontorbygg, sier arkitekt Biørnstad.

Han sier de har hatt fokus på hvordan et kontorbygg skal være inspirerende å gå til hver dag når de har designet bygget.

I år var det åtte av de 56 påmeldte bygg som var nominert til finalen.

Nord- Østerdal videregående skole og Tre Taarn i Sandnes fikk hedrende omtale. Se bilder av de åtte nominerte byggene her:

– Vi er fryktelig stolte i dag

Ifølge juryen har arkitekt og byggherre bak hovedkontorene til Gjensidige og NSB vist en solid fagkunnskap og evne til disiplinert gjennomføring.

Bygningene utmerker seg også med miljøriktige løsninger og viser hvordan gode bygninger kan bidra til byutvikling, står det i begrunnelsen fra juryen.

– Det er anerkjennelse å få en slik pris. Vi er fryktelig stolte i dag, sa Petter Eiken, leder i Rom Eiendom, som er byggherre, etter å ha mottatt prisen tirsdag ettermiddag.

I fjor var det Stavanger kulturskole og Stavanger katedralskole avdeling Bjergsted som vant Statens byggeskikkpris.

Les også: Statens byggeskikkpris til Stavanger-bygg

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.