Hopp til innhold

Dette vet vi om filminnspillingen av «Snømannen»

1700 statister, lån av oransje telt fra Sivilforsvaret og filminnspilling hos NRK. Det er noen av ingrediensene i filmatiseringen av Jo Nesbøs roman «Snømannen», som starter i Oslo i dag.

Rebecca Ferguson på den røde løperen

HOLES KOLLEGA: Stockholm fikk ikke innspillingen av «Snømannen», slik de hadde håpet på. Men med en svensk regissør og svenske Rebecca Ferguson (bildet) i rollen som Katrine Bratt blir filmen litt svensk likevel.

Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp

Hovedrolleinnehaver Michael Fassbender er allerede på plass i Oslo. Mandag har han sin aller første dag på jobb som «Harry Hole».

Det er ikke et særlig lystbetont univers Fassbender skal inn i: Harry Hole er kjent som en ensom ulv med et eget moralsk kompass. Han sliter med alkoholisme, kan være destruktiv og nådeløs, men er alltid en glitrende politietterforsker.

I den syvende boken om Harry Hole, «Snømannen», finner etterforskeren et alarmerende fellestrekk i gamle forsvinningssaker – gifte kvinner har forsvunnet samme dag som årets første snø har falt. Og Hole blir selv en del av saken når han mottar et anonymt brev underskrevet «Snømannen».

Et lite glimt før premieren i 2017

Snømannen

KRIM: Boken filmen baserer seg på, har solgt 550 000 i Norge. På verdensbasis har Nesbøs bøker solgt til sammen 28 millioner eksemplarer.

Nå som snøen og kulda har lagt seg som et lokk over hovedstaden, burde forholdene være til rette for å gjenskape den mørke krimverdenen fra Jo Nesbøs bok.

Med et filmcrew på rundt 150 stykker og 1700 statister, kommer innbyggerne i både Oslo, Bergen og på Rjukan til å merke at Snømannen blir til film. Kanskje får man et lite innblikk i kulissene før premieredatoen, som foreløpig er satt til fredag 13. oktober 2017.

Dette er noe av det vi vet om filminnspillingen, blant annet gjennom samtaler med personer involvert i filmen og søk i offisielle dokumenter fra Oslo kommune og Kulturdepartementet:

De store navnene

  • Michael Fassbender på den røde løperen under Golden Globes

    NOMINERT: Michael Fassbender under årets Golden Globe. Fem dager etter dette bildet var skuespilleren på plass i Oslo.

    Foto: MARIO ANZUONI / Reuters
    Michael Fassbender
    kom til Oslo fredag 15. januar. Dagen før han kom til hovedstaden fikk han vite at han er Oscar-nominert for beste mannlige hovedrolle for innsatsen han gjorde i rollen som Steve Jobs i filmen med samme navn. Det er hans andre Oscar-nominasjon, i 2013 var han nominert for beste mannlige birolle i «12 years a slave».
  • Den populære skuespilleren har en tett timeplan: Dagen før han kom til Oslo, avsluttet han innspillingen til den kommende filmen «Assassin’s Creed», basert på en kjent videospillserie.
  • På rollelisten står også den svenske skuespillerinnen Rebecca Ferguson. Hun skal spille Katrine Bratt, en ung politibetjent fra Bergen, som får en svært sentral rolle i filmen. Ferguson er kanskje mest kjent for å ha spilt Ilsa Faust i «Mission: Impossible – Rogue Nation».
  • Actress Charlotte Gainsbourg

    HOLES EKS?: Det er bekreftet at skuespiller Charlotte Gainsbourg får en rolle i Snømannen.

    Foto: MICHEL EULER / Ap
    Charlotte Gainsbourg
    , sist sett i Wim Wenders «Every Thing Will Be Fine», har også en stor rolle i filmen. Foreløpig er det ikke kjent hvem hun skal spille, men det er stor grunn til å tro at hun er tiltenkt rollen som Harry Holes ekskjæreste, Rakel.
  • Legenden bak «Taxi Driver», «Den rasende oksen», «Mafiabrødre», «The Departed» og The Wolf of Wall Street, Martin Scorsese, var aktuell som regissør på Snømannen. I 2013 ble det klart at han trakk seg fra regijobben, men siden da har vært involvert som produsent.
Tomas Alfredson

HAR SPEIDET: Regissør Tomas Alfredson har flere ganger vært i Oslo for å speide etter locations til filmen «Snømannen», som har innspillingsstart 18. januar.

Foto: Anette Torjusen / NRK
  • Regissøren er svenske Tomas Alfredson, kjent for «La den rette komme inn» og filmatiseringen John Le Carrés «Tinker Tailor Solider Spy».
  • Jo Nesbø er bortreist på ferie i begynnelsen av innspillingsperioden. Det er manusforfatteren Matthew Michael Carnahan som har skrevet filmmanuset til Snømannen.

Innspillingssteder

  • Innspillingen skal foregå i Oslo, Bergen og på Rjukan. I perioden 1–10. mars planlegger Universal Pictures å gjøre opptakene på Rjukan. Det skal også skytes scener på Notodden lufthavn, skriver Rjukan Arbeiderblad.
  • Etter Rjukan bærer det til Bergen, før innspillingen igjen fortsetter i Oslo, der den også skal avsluttes.
  • Dokumenter fra Oslo kommune avslører at det spilles inn en større scene i Oslo rådhus. Det er gitt tillatelse til å filme i rådhusets festlokaler, inkludert Rådhushallen.
  • Det skal også gjøres opptak til filmen i Holmenkollen, Ekebergåsen og på Harry Holes stamplass «Schrøder» på St. Hanshaugen i Oslo. NRK får også besøk av filmcrewet.
  • Rekvisitøren for filmen har bedt om å låne oransje telt av Sivilforsvaret. De skal brukes til innspillingen av politiets etterforskningsscener. «Det ønskes flere telt hvis mulig», ifølge et forespørsel sendt til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap.
Jo Nesbø og Restaurant Schrøder

SCHRØDER: Restauranten på St. Hanshaugen er en gjenganger i romanserien om Harry Hole. Og får selvfølgelig en rolle i filmen «Snømannen».

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Rolf Petter Olaisen / NTB Scanpix / NRK

Norges største produksjon

  • Det har versert ulike tall på hvor mange som er involvert i filminnspillingen. Ifølge produksjonen selv er det rundt 100 nordmenn, 40–50 britiske filmarbeidere og 10 svensker. Omtrent alle fagsjefene er utenlandske, mens alle i crewet rundt den enkelte fagsjefen er norske.
  • Et stort antall statister skal medvirke i filmen. I alt er det 1700 statister. På det meste skal 300 statister være med i én og samme scene.
  • – Dette er helt klart det største vi har hatt her i Norge noen gang, sier filmkommisjonær Truls Kontny til NRK.

Jeg hopper på et fly i morgen og reiser til Norge. Der starter vi med «Snømannen» neste uke. Det er virkelig fullstappet for tiden.

Michael Fassbender til Wall Street Journal torsdag 14. januar

Velvilje fra myndighetene

  • I flere år har norsk filmbransje siklet etter å få innspillingen av Jo Nesbøs roman «Snømannen» til Norge. Filmselskapet Universal er blitt møtt med både penger og velvilje fra offisielt hold her hjemme.
  • I mai fikk Norge en såkalt insentivordning for filmbransjen. Det innebærer at norske myndigheter tar en del av regninga og tilbakebetaler noe av produksjonskostnadene til en filmproduksjon. Ordningen gir produksjonsselskaper tilbake 25 prosent av innspillingskostnadene påløpt i Norge.
  • Myndighetene har satt av 45 millioner til ordningen, men det er fremdeles uklart om «Snømannen» får hele potten. Det er også ukjent hvor stort budsjettet til «Snømannen»-filmen er.
  • Utover de 1, 5 millionene som Oslo kommune har bidratt med, så ha Tinn næringsfond bevilget 200 000 kroner til innspillingen av «Snømannen», skriver Rjukan Arbeiderblad. Telemark fylkeskommune er inne med 200 000 kroner, mens Telemark utviklingsfond spytter inn 400 000 kroner, skriver avisen.
  • Oslo kommune har i flere henvendelser til produksjonsselskapet Working Title og filmselskapet Universal understreket hvordan de kan være til hjelp under innspillingen. Kommunen har tilbudt parkeringsplasser, oppbevaringsplass i varehus, hotellrom med prisavslag, transport og muligheten for å sperre av områder under produksjonen av «Snømannen».
  • Her sender kulturministeren sine lykkeønskninger:
    Laster Twitter-innhold

Les også:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober