Hopp til innhold

Disse filmene skal kjempe om å bli Norges Oscar-kandidat

«Kongens nei», «Pyromanen» og «Welcome to Norway» er kortlistet som Norges kandidater til neste års Oscar-utdeling. Nå blir det opp til produsentene å vise hvem som har den beste vinnerstrategien.

«Kongens nei»

OSCAR-KANDIDAT: Erik Poppes «Kongens nei» er en av tre filmer som er kortlistet til å bli Norges Oscar-bidrag.

Foto: Agnete Brun

Trond Nilssen «Pyromanen»

KANDIDAT II: Trond Nilssen i Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen».

Foto: Nordisk Film Distribusjon
Elisar Sayegh, Henriette Steenstrup, Nini Bakke Kristiansen og Anders Baasmo Christiansen

KANDIDAT III: Elisar Sayegh, Henriette Steenstrup, Nini Bakke Kristiansen og Anders Baasmo Christiansen i «Welcome to Norway».

Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon
Mode Steinkjer

BESTEMMER: Mode Steinkjer og de andre sju komitemedlemmene skal bruke den neste uka til å diskutere seg frem til hvilken av de tre filmene som har størst vinnersjanser.

Foto: Camilla Veka/NRK

Onsdag ettermiddag offentliggjorde den norske Oscar-komiteen hvilke tre norskspråklige filmer som er valgt ut til å konkurrere om å bli årets norske Oscar-bidrag.

Kandidatene er Erik Poppes «Kongens nei», Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen» og Rune Denstad Langlos «Welcome to Norway».

Tre skal bli én

Komiteen, som består av åtte representanter fra norsk filmbransje og Norsk filminstitutt, skal bruke den neste uka til å avgjøre hvilken av de tre filmene som blir innstilt som Norges Oscar-bidrag.

Det er ikke dermed gitt at Norges bidrag vil nå opp hos det amerikanske Oscar-akademiet og bli en av de fem filmene som står igjen når de nominerte kunngjøres 24. januar neste år.

– Vi er på jakt etter den beste filmen og den vi mener har størst sjanse for å fenge den amerikanske komiteen, bestående av filmakademiets medlemmer. Nå skal vi diskutere oss frem til hvilken av de tre filmene det blir, forteller Mode Steinkjer, som sitter i den norske Oscar-komiteen som representant for Norsk Filmkritikerlag.

Vurderer vinnerstrategi

Nå skal produsentene for de tre filmene presentere hvilke planer de har for å sikre Norge best mulig vinnersjanser i Hollywood.

– Det blir en del av vår helhetsvurdering. Kvaliteten er det vi vektlegger i størst mulig grad, men det er også viktig at menneskene bak har interesse for selv å bidra til at deres film kan vinne frem i prosessen, sier Steinkjer.

Den endelige avgjørelsen blir offentliggjort onsdag 7. september.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters