Hopp til innhold

Åtte artister som blomstret sent

80 år gamle Leonard Cohen slo først gjennom som 33-åring. Men han er langt fra den eneste musikeren som går under beskrivelsen «late bloomer».

Late blommers i musikken

SENT PÅ BANEN: Leonard Cohen er ikke alene om å blomstre sent. Bjarne Bergsløkken, Andrea Bocelli, Susan Boyle, Stein Thorleif Bjella og Buena Vistas Social Club, er noen som har fått mye oppmerksomhet i voksen alder.

Foto: NRK

Leonar Cohen, som nylig fylte Leonard Cohen 80 år, Cohen ikke slo gjennom som plateartist før han var 33 år gammel, med platen «Songs of Leonard Cohen».

Håkon Moslet

UVANLIG: Mangeårig musikkjournalist Håkon Moslet understreker at det er sjeldent at artister slår gjennom etter at de har fylt 30 år.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
  • Se listen under!

Det er uvanlig, sier mangeårig musikkjournalist og forfatter Håkon Moslet, som nå jobber som sjef i P3.

– I rock og hip hop er det veldig sjelden med gjennombrudd etter at man har fylt 30. Her er det ungdomskilden som gjelder, sier Moslet.

– Er det noen spesielle sjangre du forbinder med å slå gjennom sent i livet?

– Visesang, eller for den saks skyld singer-songwriter, er voksen sjanger. Fordi det er noe annet enn ungdommelig energi og råskap som behøves. Litterære og poetiske kvaliteter i tekstene er viktig i denne gata, og det kommer i mange tilfeller til folk i voksen alder, sier han.

Men Cohen er ikke alene om å slå ut i full blomst etter sin 30-årsdag.

I en tid der verdens største popstjerne fikk sin tittel før han kom i puberteten blir «late bloomers» stadig sjeldnere, men de finnes så absolutt.

Matt Beringer (33):

Alderen på Matt Beringer og de andre musikerne er fra da de slo gjennom. Beringer er i dag 43.

I sommer spilte det kritikerroste The National på Øyafestivalen, foran et hav av unge Bon Iver-elskende indierockhoder.

Frontfigur Matt Beringer både stagedivet og drakk store mengder brunt brennevin fra scenen, til stor jubel fra publikum.Det høres ut som en hvilken som helst Øya-konsert, men sannheten er at Beringer nok kunne vært faren til størstedelen av fanskaren sin.

Han startet The National i 1999, som 27-åring. Men bandet ble ikke lagt merke til før «The Alligator» i 2005.

Det virkelig store internasjonale gjennombruddet kom ytterligere to år senere, med (det fantastiske, journ.anm.) albumet «The Boxer». Da var Beringer 35.

Siden den gang har Matt Beringer virkelig fått leve rockestjernelivet, som man kan se i klippet under.

Matt Beringer under Øya 2014

Susan Boyle (47)

Samtalen som følger finner sted under den innledende auditionen på det engelske talentprogrammet «Britain's Got Talent».

Susan Boyle : – How old are you, Susan?

Simon Cowell: – I’m 47. And that’s just one side of me.

B: – What’s the dream?

C: – I’m trying to be a professional singer.

B: – And why hasn’t that worked out for you so far?

C: – I’ve never been given the chance before, but here’s hoping it will change.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Susan Boyle

SJOKK: Talentprogrammer finnes rundt hele verden, men få ganger har sjokket vært større enn da Susan Boyle sang sine første toner i «Britain’s Got Talent».

Foto: DAVID MOIR / Reuters/ntb scanpix

De påfølgende minuttene av hennes «Britain’s Got Talent»-audition er selve definisjonen av uttrykket «du skal ikke skue hunden på hårene».

Den 47-år gamle damen med det fårete gliset gjorde en helt utrolig audition, og endte opp som nummer to i konkurransen. At hun ikke vant var en gigantisk overraskelse.

Men det la ingen demper på hva hun har fått til i ettertid.

Videoen av Boyles første audition fikk 30 millioner visninger på Youtube allerede etter en uke. Debutplaten hennes, «I Dreamed a Dream», fikk de høyeste salgstallene noensinne registrert i Storbritannia.

In your face, world!

Andrea Bocelli (33)

Andrea Bocelli

BLIND ADVOKAT: Det var få som hadde troen på at den 32 år gamle blinde advokaten Andrea Bocelli skulle bli en av tidenes største tenorer.

Foto: Steve Spatafore/Las Vegas News Bureau / Ap/ntb scanpix

Andrea Bocelli en av vår tid mest populære tenorer.

Siden 1992 har Bocelli solgt over 70 millioner album på verdensbasis og spilt på noen av verdens største scener.

Men i 1991 var situasjonen en helt annen. Da var nemlig Bocelli «bare» en 33 år gammel advokat som hadde vært blind siden han var 12.

Det var først da selveste Luciano Pavarotti fikk høre Bocellis stemmeprakt at han endelig kunne ta steget ut av rettssalen og inn i musikkhistorien.

Bellissimo!

Stein Torleif Bjella (41)

Det er ikke bare i utlandet at artister slår gjennom etter fylte 30. En av det siste tiårets mest kritikerroste norske musikere var 43 da han ble kjent.

Stein Torleif Bjella fra Ål tok Norge med storm i med debutalbumet «Heidersmann», som ble nominert til Spellemannprisen i 2009. Han nådde dessverre ikke helt opp, da som 41-åring.

Kanskje han bare trengte å bli enda eldre? Tre år senere vant han nemlig Spellemann for albumet «Vonde visu».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stein Torleif Bjella

SPELLEMANNPRISEN: Stein Torleif Bjella fikk Spellemannprisen i 2012 i kategorien viser.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det er interessant hvordan alder ikke ser ut til å påvirke musikeres usikkerhet i oppstartsfasen.

I et intervju som ble publisert to år etter debuten snakker Bjella med Aftenpostens Kjetil Østli:

Østli: – Jeg så gjennombruddskonserten din på Parkteatret i Oslo. Du virket så rørt.

Bjella: – Rørt? Så jeg rørt ut? Jeg er ikke stolt over å være rørt. Det må være et av mine sentimentale utbrudd. Jeg så ingenting på den konserten. Jeg tør ikke åpne øynene. Jeg må begynne å åpne øynene. Og nyte dette før jeg blir avslørt.

Ø: – Hva kan bli avslørt?

B: – At jeg ikke er bra likevel.

Ta det med ro, du er mer enn bra nok, Stein Torleif. Du og Tønes er jo den norske visesangens Tupac og Biggie.

Scatman John (52):

Artisten John Larkin, bedre kjent som Scatman John, kjempet seg gjennom en barndom preget av mobbing på grunn av sin stamming, og hadde en lang og lite glamorøs karriere som alkoholisert pianobartrubadur.

Den bebartede scat-artisten fra California fikk endelig fikk oppleve litt velfortjent superstjernestatus på tampen av livet.

I 1994 kom han ut av intet med landeplagen «Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop)», godt voksen som 52-åring, der scatsang og tentativ rap blandet med nittitalls-dancebeats viste seg å være en platebutikkvelter.

Låta kommer nok aldri til å bli skrevet inn i musikkhistorien ved siden av Pink Floyds «Shine On You Crazy Diamond» eller Fleetwood Macs «Landslide», men det er én linje fra «Scatman» som fortjener å bli husket.

– If the Scatman can do it, so can you.

Larkin koste seg med topplassering på VG-lista og noen år med royalties etter sin ene hit (vi glemmer oppfølgersingelen «Scatman’s World», en blek kopi av gjennombruddshiten), før han sovnet inn etter lenge å ha kjempet mot lungekreft i 1999, 57 år gammel.

R-r-r-r-rest in p-p-p-peace, Scatman!

John "Scatman John" Larkin er gjest hos Petter Nome i Rondo. Sendt 17. februar 1995.

Sixto Rodriguez (70):

Amerikanske Sixto Rodriguez (72) ga ut et par fantastiske plater på tidlig 1970-tall, som fikk skrekkelig lite oppmerksomhet. Mannen endte opp som en dårlig betalt anleggsarbeider, og var glemt i 40 år.

Men den svenskproduserte dokumentarfilmen Searching For Sugar Man (2012) snudde opp ned på dette.

Den viste at Rodriguez hele tiden hadde vært superstjerne i Sør-Afrika uten at han selv visste om det. Ikke minst gjorde filmen at musikken hans ble introdusert for en hel verden.

Over 70 år gammel ble Rodriguez invitert til flere av verdens største talkshows og dro på turné for å fremføre gamle sanger om igjen.

Men konserten hans under Øyafestivalen i fjor sommer ga ikke noe håp om at hans beste år er foran ham.

Buena Vista Social Club (70), (90), (78), (67)

Buena Vista Social Club var opprinnelig en klubb i Cubas hovedstad Havana, som den ble stengt på slutten av 1940-tallet.

Men det ble blåst friskt liv i musikkscenen med plata Buena Vista Social Club (1997), hvor de originale artistene fra den gang da ble plassert i platestudio.

Gjengen fikk sitt internasjonale gjennombrudd, godt hjulpet av egne soloutgivelser og turneer finansiert av massive honnørrabatter.

Ibrahim Ferrer (1927-2005), Compay Segundo (1907-2003), Rubén González (1919–2003) og Omara Portuondo (1930 -) ble verdensstjerner i det som må være tidenes våteste drøm for enhver byråkrat som forvalter penger til «Den kulturelle spaserstokken».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Buena Vista Social Club

GAMLE: Medlemmene i Buena Vista Social Club bedrev musikk store deler av livet, men ble ikke kjent før de ble gamle.

Foto: Langmyren, Kjell / NTB scanpix

Bonus: Bjarne Bergsløkken (98)

Apropos spaserstokk, selv ikke Buena Vista Social Club kan måle seg med Bjarne Bergsløkken.

Den hvithårede mannen med fortid i diverse mindre kjente band ga i 2011 ut plata «Far og sønn». Da var far Bjarne 98 og sønnen Arne Waaler-Brandt hadde fylt 72.

Østlendingen, som brakte nyheten, stiller et viktig spørsmål mot slutten av saken.

– Det står ikke Volume 1 på cd-en «Far & Sønn», men kan det allikevel bli snakk om flere utgivelser?

– Jeg tror kanskje at vi skal være fornøyd med denne utgivelsen her, jeg er 98 år, sier Bjarne, og humrer.

Bjarne Bergsløkken

LATE BLOOMER: Bjarne Bergsløkken debuterte som plateartist i en alder av 98 år, sammen med sønnen sin, Arne. Det finnes flere langt mer kjente eksempler på artister som ikke har fått sine gjennombrudd sent.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Vet du om flere artister som blomstret sent? Skriv til oss i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober