Hopp til innhold

– Jeg er fryktelig glad!

Skuespiller Anneke von der Lippe stakk natt til tirsdag av med en internasjonal Emmy-statuett.

Anneke von der Lippe vant natt til tirsdag en internasjonal Emmy-pris for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i tv-serien "Øyevitne".

VANT: Anneke von der Lippe er den første norske skuespilleren som tildeles Emmy-pris.

– Jeg klarer ikke å tenke så mye akkurat nå – jeg er bare fryktelig glad! Nå vant jeg, det er veldig gøy. Jeg trodde jo ikke at det var sant!

Det forteller prisvinneren til NRK kort tid etter at hun mottok Emmy-statuetten i New York natt til tirsdag.

Anneke vond der Lippe

GLAD: – Jeg klarer ikke å tenke så mye akkurat nå – jeg er bare fryktelig glad!

Foto: Gro Holm / NRK

Hun fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller internasjonalt for sin rolle som politietterforsker Helen Sikkeland i den populære NRK-serien «Øyevitne».

Dermed er hun den første norske skuespilleren som blir hedret med en Emmy-statuett, og den første nordiske skuespilleren som vinner denne prisen.

– Det er jo en anerkjennelse av en annen verden. Det er virkelig en milepæl, sa en veldig glad von der Lippe.

– Dette er historisk

Gro Holm

PÅ LØPEREN: Korrespondent i USA Gro Holm har fulgt von der Lippe gjennom Emmy-festivalen og Emmy-utdelingen i New York i natt.

Korrespondent i USA Gro Holm har fulgt skuespilleren tiden under Emmy-festivalen og var til stede på den røde løperen i natt.

Etter å ha mottatt gullstatuetten sa von der Lippe at denne prisen kan bety økt interesse for norske dramaserier.

– Det tror jeg er veldig bra for dem og jeg heier på norsk drama, sier prisvinneren.

Holm forteller at Anneke von der Lippe har antydet at hun er lysten på å gjøre noen skuespillerjobber utenlands. Denne prisen kan hjelpe henne godt på vei til å gjøre nettopp det.

– Anneke von der Lippe er en veldig etablert skuespiller, men hvis hun vil gjøre noe utenlands, som hun antydet til meg på søndag, så er en slik pris veldig viktig, sier Holm.

Manusforfatter og regissør Jarl Emsell Larsen skapte «Øyevitne» og sier det var von der Lippes innlevelse og troverdighet som gjorde at han valgte von der Lippe til å spille Sikkeland.

Kulturminister Thorhild Widvey kom også med gratulasjoner til prisvinneren.

– Det er en flott anerkjennelse og jeg må virkelig gratulerer Anneke von der Lippe. Hun er en skuespiller i verdensklasse, sier Widvey til NRK.

Laster Twitter-innhold

Nominert to ganger

Sheridan Smith

KONKURRENT: Britiske Sheridan Smith var en av konkurrentene til von der Lippe. Hun ble nominert for sin rolle i tv-serien «Cilla».

Foto: Joel Ryan / Ap

Sist gang von der Lippe var nominert var i 2005, men den gang måtte hun seg slått av den kinesiske skuespilleren He Lin.

Den gang ble hun nominert for rollen sin i tv-serien «Ved Kongens bord», der hun spilte helseminister Tove Steen.

I natt danket hun ut britiske Sheridan Smith og brasilianske Fernanda Montenegro.

Den internasjonale Emmy-prisen deles ut til TV-serier som er produsert utenfor USA. Årets utdeling er den 43. i rekken.

Prisen for beste mannlige skuespiller gikk for øvrig til nederlandske Maarten Heijmans.

Øyevitne

POPULÆR TV-SERIE: Lensmann Helen Sikkeland på Mysen kjemper også periferiens kamp mot de store gutta ved Oslo politikammer.

Foto: NRK

Vant i 2013

For to år siden vant det norske produksjonsselskapet Fabelaktiv Emmy-prisen for beste manusfri underholdning for barn med «Energikampen».

Det skjedde på den første Emmy Kids Award-utdelingen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober