Hopp til innhold

Facebook slettet Solbergs Vietnam-bilde

Fredag morgen delte statsminister Erna Solberg Nick Uts historiske bilde fra Vietnamkrigen. Få timer senere hadde nettsamfunnet fjernet bildet.

Erna Solbergs innlegg om Nick Uts bilde

UTFORDRET FACEBOOK: Erna Solberg delte fredag Nick Uts ikoniske bilde fra Vietnamkrigen. Få timer senere var bildet forsvunnet.

Foto: Carina Johansen / Skjermbilde / NTB Scanpix

Solberg delte fredag morgen det omstridte bildet på sin egen Facebook-vegg, sammen med en tekst der hun tok et oppgjør med Facebooks sensurregime.

«Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten», skrev Solberg i innlegget, som også ble delt av kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Få timer senere hadde innlegget forsvunnet fra både Solbergs og Hellelands Facebook-vegger.

Bekrefter at Facebook fjernet innlegget

Sigbjørn Aanes

BEKLAGELIG: Statssekretær Sigbjørn Aanes varsler at han vil følge opp Facebooks sensur av statsministerens innlegg.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Det er Facebook som har fjernet bildet fra Erna Solbergs konto. Det skjedde mens vi satt på et fly uten dekning, bekrefter statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor overfor NRK i 12-tiden fredag.

Han kaller Facebooks sensur av statsministerens innlegg beklagelig.

– Det er høyst beklagelig at Facebook fjerner denne posten. Det de gjør, er å redigere en del av vår felles historie når de tar bort denne typen bilder.

– Vil statsministeren legge ut bildet på nytt?

– Vi har akkurat landet, og må vurdere hvordan vi skal følge dette opp videre. Men vi er nødt til å følge det opp på en eller anne måte, sier Aanes, som varsler at de nå vil vurdere hvordan de skal reagere på sensuren.

Egeland utestengt i tre dager

Solberg er ikke den eneste som får sanksjoner fra Facebook fredag. Tidligere denne uken ble forfatter Tom Egeland utestengt fra Facebook etter å ha delt en artikkel der Kim Phúc, jenta som er avbildet på Uts bilde, kritiserer Facebook.

Fredag ettermiddag forteller Egeland på Twitter at han igjen er utestengt fra nettsamfunnet, denne gang i tre dager. Årsaken skal ifølge forfatteren være at han delte Aftenpostens artikkel.

Laster Twitter-innhold

– Viktig med debatt

Aanes sier Solberg delte bildet for å få en debatt om hvilken makt Facebook har til å sensurere norske medier.

– Facebook er den viktigste nyhetsformidleren i dag. Da har de fått mye makt, og det er viktig å ha en debatt rundt sensur av denne typen bilder.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la også ut bildet på sin side, men det er i skrivende stund fortsatt tilgjengelig.

I en e-post til NRK skriver en talsperson for Facebook at det er utfordrende å skille mellom godkjent og ikke godkjent nakenhet.

«Samtidig som vi anerkjenner at dette bildet er ikonisk, er det vanskelig å opprette et skille mellom å tillate et bilde av et nakent barn i ett tilfelle og ikke i andre. Vi prøver å finne den rette balansen mellom å la folk uttrykke seg selv og å opprettholde en trygg og respektfull opplevelse for vårt globale samfunn. Våre løsninger vil ikke alltid være perfekte, men vi vil fortsette å prøve å forbedre retningslinjene våre og måtene vi utøver dem på.»

Erna Solberg fikk et ikonisk Vietnam-fotografi sensurert av Facebook. Til NRK sier hun at hun reagerer på at Facebook gjør dette mot et innlegg som var en kritikk av deres sensurpraksis. Nå svarer statsministeren med å legge ut sladdede versjoner av en rekke historiske bilder.

SLIK SVARTE ERNA: Statsministeren reagerer på at innlegget hennes ble slettet. Hun postet flere bilder som motreaksjon.

Erna Solbergs Facebook-post

FJERNET: Slik så innlegget til statminister Erna Solberg ut de få timene det fikk ligge ute.

Foto: Skjermbilde

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober