Hopp til innhold

Forlag får 32 millioner i gebyr for ulovlig samarbeid

Fire forlag ilegges til sammen et gebyr på 32 millioner kroner for ulovlig samarbeid. Dermed økes gebyret med ni millioner kroner fra forrige vedtak i fjor sommer

Fasaden på Aschehoug forlag på Sehesteds plass i Oslo

Aschehoug forlag er ett av fire forlag som ilegges milliongebyr for ulovlig samarbeid. Deres gebyr økes nå med 6,5 millioner kroner.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Konkurransetilsynet har tidligere konkludert med at forlagene Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal og Schibsted har brutt konkurranseloven.

De mener at forlagene har samarbeidet om en kollektiv boikott av distributøren Interpress, og utvekslet konkurransesensitiv informasjon.

Aschehoug får solid gebyrøkning

Konkurransetilsynet gjennomførte for snart tre år siden en razzia hos de fire forlagene. Og i fjor sommer ble det varslet at de fire forlagene var idømt et gebyr på til sammen 23 millioner kroner.

Men Konkurransetilsynet skriver i en pressemelding onsdag at omsetningsverdien som ble lagt til grunn for beregning av gebyrene for Gyldendal og Aschehoug ikke var korrekt.

Dette har medført en økning i gebyrene for disse to forlagene. Særlig er det Aschehoug som rammes, og gebyret deres øker fra 3,41 til 9,66 millioner kroner (se fordelingen av gebyrene lenger ned i saken).

Cappelen Damm og Aschehoug avviser

Mads Nygaard

Aschehoug-sjef Mads Nygaard mener at saken har blitt helt snudd på hodet, og de er uenige i konklusjonen til Konkurransetilsynet.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Gyldendal og Cappelen Damm avviste i fjor høst påstandene om prissamarbeid, og nektet da å betale milliongebyret.

Cappelen Damm skriver i en pressemelding onsdag at de fortsatt er uenige i de vurderingene Konkurransetilsynet har gjort både av faktum og juss.

– Forlaget har, i motsetning til det Konkurransetilsynet har lagt til grunn, ikke hatt noen foranledning til å koordinere sin adferd med andre aktører om en boikott av Interpress og Reitan, skriver de, og legger til at de vurderer hvordan de kan gå videre med saken.

Aschehoug skriver i en pressemelding at de er både overrasket og uenige i Konkurransetilsynets konklusjon i saken.

– Denne saken har blitt snudd helt på hodet. Aschehoug har aldri ønsket å begrense antallet utsalgssteder eller svekke konkurransen i massemarkedet. Reitangruppen nektet fra 2014 Bladcentralen å levere bøker til sine kjeder. Reitangruppen krevde leveranser utelukkende gjennom sin egeneide distributør Interpress, mens Bladcentralen alltid har tilbudt alle kjedene varer, sier Aschehoug-sjef Mads Nygaard.

Også de skriver at de vurderer å gå videre med saken. Konkurransetilsynets vedtak kan bringes inn for retten og overprøves av domstolene.

Gebyret som Vigmostad & Bjørke er idømt, er det Schibsted som holdes ansvarlig for.

– Dette gjelder forhold som skjedde over et år før Vigmostad & Bjørke overtok Schibsted Forlag. Vi er kun ilagt boten som ny eier av forlaget, men Schibsted vil som tidligere eier av forlaget bære det økonomiske ansvaret i saken. Saken får dermed ingen økonomisk konsekvens for oss, sier forlegger Arno Vigmostad.

– Alvorlig brudd

Konkurransetilsynet mener at samarbeidet mellom forlagene har hatt som formål å begrense konkurransen i massemarkedet for bøker. Dette markedet omfatter utsalgssteder for bøker som ikke er tradisjonelle bokhandlere, slik som kiosker, dagligvarebutikker og bensinstasjoner

Overfor NRK karakteriserer avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet boikotten som «grov». Han sier at boten gjenspeiler alvorligheten i saken, på tross av at det ulovlige samarbeidet kun varte i noen måneder.

– De fire forlagene står for hoveddelen av leveransene av bøker til norske forbrukere. Boikotten gikk ut på å ikke levere bøker til én av to distributører. Den eneste reelle konkurrenten til Interpress var Bladcentralen, hvor alle de fire forlagene var eiere, sier han.

Nese vil ikke svare på hvor høyt opp i forlagene dette samarbeidet skal ha vært kjent.

Gebyret på 32 millioner kroner fordeles nå slik: Aschehoug 9,66 millioner kroner, Cappelen Damm 9,1 millioner kroner, Gyldendal 7,88 millioner kroner og Vigmostad & Bjørke (eier av tidligere Schibsted Forlag) 4,56 millioner kroner.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)