Torsdag presenterer Michelin en frittstående restaurantguide for Norden, og det er knyttet spenning til om dette vil føre til stjernedryss for norske restauranter.
, ble Maaemo tildelt to, mens Statholdergaarden, Fauna, Ylajali og Bagatelle fikk én hver. Siden den gang har Bagatelle lagt ned, mens
– Har ikke hatt besøk
Kokk og restaurantanmelder i VG, André Blomberg-Nygård mener at det mest spennende med den nordiske guiden er om også restauranter utenfor Oslo kan få stjerner.
– Jeg tror det blir et vell av nye stjerner til danske og svenske restauranter utenfor de største byene, men frykter at Norge blir stående litt igjen. De restaurantene jeg mener er best utenfor Oslo, er Måltid i Kristiansand, Lysverket i Bergen og Re-Naa i Stavanger. Men problemet er at ingen av dem – så vidt jeg vet – har hatt besøk av noen Michelin-inspektører, sier han.
– Dersom byer utenfor Norge ikke får noe heder i form av stjerner i den nordiske guiden, vil dette forsterke misoppfattelsen av at Norge ikke er en like stor kulinarisk destinasjon som Sverige og Danmark, mener han.
I dag har norske restauranter seks stjerner, mens Danmark og Sverige har henholdsvis 17 og 15.
NRK har vært i kontakt med Re-Naa og Lysverket, og begge tviler på at de har hatt besøk av Michelin-inspektører.
- Les også:
- Les også:
Blomberg-Nygård mener at dette blant handler om at man kan reise Danmark rundt på to timer.
– Göteborg har fire steder med Michelin-stjerner uten å være noen matmetropol, og jeg mener at Lysverket i Bergen er vel så bra som noen av de stedene.
– Skuffende om det bare handler om Oslo
Mesterkokk og programleder Eyvind Hellstrøm forventer at restauranter utenfor Oslo får stjerner.
– Det er naturlig å forvente en stjerne til Re-Naa og Tango i Stavanger, Måltid i Kristiansand, Credo i Trondheim, Colonialen i Bergen og Brygga 11 i Sandefjord. Det er skuffende hvis det kun handler om Oslo for Norges del, sier han, og presiserer at norske restauranter absolutt er på høyde med resten av Norden:
– Michelin-stjerner handler ikke om nasjonalt kjøkken men kun om individuelle kvaliteter og ekstraordinære prestasjoner, sier han.
Hellstrøm mener at Norge er en kulinarisk utpost, men at det ikke skyldes mangel på gode kokker, men mangel på grad av besøksfrekvens og gjennomstrømming av det publikum som er trendsettere.
– Hva er kokekunsten uten et applauderende publikum? Norge er ennå ikke verdens navle. Selv med Maaemo, Fauna, Stadtholdergaarden og Ylajali, sier Hellstrøm.