Hopp til innhold

Frykter at restauranter utenfor Oslo overses i ny Michelin-guide

I morgen publiseres en egen Michelin-guide for nordiske restauranter. Men matkritiker frykter at det ikke deles ut stjerner til andre byer enn Oslo her til lands.

André Blomberg-Nygaard

Matkritiker og kokk André Blomberg-Nygaard frykter at det bare er Oslo-restaurantene som får stjerner i den nye nordiske Michelin-guiden.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Torsdag presenterer Michelin en frittstående restaurantguide for Norden, og det er knyttet spenning til om dette vil føre til stjernedryss for norske restauranter.

Ved sist stjerneutdeling for ett år siden , ble Maaemo tildelt to, mens Statholdergaarden, Fauna, Ylajali og Bagatelle fikk én hver. Siden den gang har Bagatelle lagt ned, mens Ylajali varsler at de gir seg i løpet av året.

– Har ikke hatt besøk

Kokk og restaurantanmelder i VG, André Blomberg-Nygård mener at det mest spennende med den nordiske guiden er om også restauranter utenfor Oslo kan få stjerner.

– Jeg tror det blir et vell av nye stjerner til danske og svenske restauranter utenfor de største byene, men frykter at Norge blir stående litt igjen. De restaurantene jeg mener er best utenfor Oslo, er Måltid i Kristiansand, Lysverket i Bergen og Re-Naa i Stavanger. Men problemet er at ingen av dem – så vidt jeg vet – har hatt besøk av noen Michelin-inspektører, sier han.

Sven Erik Renaa

Sven Erik Renaa ved restauranten Re-Naa i Stavanger har ingen forventninger til stjernedryss fra Michelin.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

– Dersom byer utenfor Norge ikke får noe heder i form av stjerner i den nordiske guiden, vil dette forsterke misoppfattelsen av at Norge ikke er en like stor kulinarisk destinasjon som Sverige og Danmark, mener han.

I dag har norske restauranter seks stjerner, mens Danmark og Sverige har henholdsvis 17 og 15.

NRK har vært i kontakt med Re-Naa og Lysverket, og begge tviler på at de har hatt besøk av Michelin-inspektører.

Blomberg-Nygård mener at dette blant handler om at man kan reise Danmark rundt på to timer.

– Göteborg har fire steder med Michelin-stjerner uten å være noen matmetropol, og jeg mener at Lysverket i Bergen er vel så bra som noen av de stedene.

– Skuffende om det bare handler om Oslo

Eyvind Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm sier at Norge ennå ikke er verdens navle, selv med Maaemo, Fauna, Stadtholdergaarden og Ylajali.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mesterkokk og programleder Eyvind Hellstrøm forventer at restauranter utenfor Oslo får stjerner.

– Det er naturlig å forvente en stjerne til Re-Naa og Tango i Stavanger, Måltid i Kristiansand, Credo i Trondheim, Colonialen i Bergen og Brygga 11 i Sandefjord. Det er skuffende hvis det kun handler om Oslo for Norges del, sier han, og presiserer at norske restauranter absolutt er på høyde med resten av Norden:

– Michelin-stjerner handler ikke om nasjonalt kjøkken men kun om individuelle kvaliteter og ekstraordinære prestasjoner, sier han.

Hellstrøm mener at Norge er en kulinarisk utpost, men at det ikke skyldes mangel på gode kokker, men mangel på grad av besøksfrekvens og gjennomstrømming av det publikum som er trendsettere.

– Hva er kokekunsten uten et applauderende publikum? Norge er ennå ikke verdens navle. Selv med Maaemo, Fauna, Stadtholdergaarden og Ylajali, sier Hellstrøm.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.