Hopp til innhold

«Det er jeg selv, Jesus Christus, som med egen guddommelig hånd har skrevet dette brev»

Et norsk kjedebrev fra 1600-tallet er blant de historiske brevene som nå gis ut i bokform. – Vi vil gi ut en «best of» av brevene i arkivet, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Himmelbrev fra Nasjonalbibliotekets samling
Foto: Are Flågan / Nasjonalbiblioteket

«Den som ikke tror dette brevet, han skal dø, og hans barn skal lide den onde død.»

Dette er blant formuleringene i et norsk brev datert 1604, og som er signert selveste Jesus Kristus.

Nå er brevet blant flere som gis ut i bokform. Første bind i serien «Fortidens stemmer» samler tjue av de eldste, fineste og rareste brevene i Nasjonalbibliotekets samling.

«Best of» norske brev

Aslak Sira Myhre

FOLKELIG: Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre ville formidle innholdet i arkivet til flere enn bare fagfolk. Resultatet er en «best of»-samling av norske brev.

Foto: NRK

Målet er å lage en slags «best of»-utgivelse av historiske norske brev, forteller Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre, som selv tok initiativ til prosjektet.

– Brevets epoke er i ferd med å ta slutt, nå som e-post og tekstmeldinger har tatt over. Men det har en enormt lang kulturhistorie, forklarer Myhre.

Bokutgivelsene er ikke rettet mot forskningsmiljøet, men mot vanlige lesere som er opptatt av norsk historie.

– Da jeg begynte på Nasjonalbiblioteket, hadde jeg en ambisjon om ikke å bare være nasjonens hukommelse, men å formidle den. Jeg tror folk er mye mer interessert i det som finnes i magasinene våre enn det som kommer til uttrykk, sier Myhre.

Tidlig kjedebrev

Brevet fra Jesus Kristus er et eksempel på et såkalt «himmelbrev», som inneholdt befalinger direkte fra Gud, og som hadde flere likheter med kjedebrevene som har vært utbredt i nyere tid, forteller Ida Berntsen, som er redaktør for bokverket.

– Dette var et fenomen i både Skandinavia, Tyskland og England. Brevene beskrev hvordan man skulle leve livet sitt. Hvis man ikke kopierte brevet og mangfoldiggjorde hans ord, ville det gå en riktig ille.

Blant truslene rettet mot dem som ikke bidro til å spre brevet, var et løfte om at ens barn ville dø en langsom og pinefull død.

– Vi ser også at det har vært brettet ut og brettet sammen mange ganger. Det var gjerne noe man hadde på innerlommen, og så tok ut når man skulle skrive det av og mangfoldiggjøre det.

Brevene var en slags folkelig formidling av det kristne budskapet, forteller Berntsen.

– Dette var et brev som var utbredt som skillingstrykk. De var populære blant folk flest, og foraktet av eliten.

Første bind av «Fortidens stemmer» kommer ut neste uke. Se bilder av flere av brevene øverst i artikkelen.

Ida Berntsen

KJEDEBREV: Redaktør for bokverket, Ida Berntsen, sammenligner himmelbrevene med moderne tids kjedebrev.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters