Hopp til innhold

Geir Gulliksen vant Aschehougprisen

Forfatteren fikk årets Aschehougpris på forlagets årlige hagefest. – Jeg stikker vanligvis tidlig fra alle fester, men nå tror jeg at jeg må bli litt.

Geir Gulliksen Aschehougprisen 2014

Geir Gulliksen mottar årets Aschehougpris fra forlagssjef Mads Nygaard.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Aschehougprisen deles ut hvert år til en norsk forfatter. Årets pris gikk til forfatteren Geir Gulliksen, som blant annet har skrevet barnebøker, romaner, dramatikk og dikt.

– Vinneren skriver fengende og forførende med en blanding av alvor og livsappetitt som minner oss om en tilstand av forelskelse, begrunnet jurymedlem Henrik Keyser Pedersen.

Gulliksen debuterte som forfatter i 1986 med romanen «Mørkets Munn», og har tidligere blitt nominert til Ibsenprisen og Brageprisen. Gulliksen er også forlegger i Oktober forlag og har arbeidet med kjente forfattere som Karl Ove Knausgård og Tore Renberg.

– Det er helt fantastisk. Det er sårbart å skrive litteratur, så det å få en slik anerkjennelse betyr veldig mye. Jeg pleier vanligvis å stikke tidlig fra alle fester, men nå tror jeg at jeg skal bli litt, sier Geir Gulliksen.

– Vi må slå ut håret

Tradisjonen tro samlet flere av landets mest kjente forfattere, forleggere og kulturpersonligheter seg på Aschehougs årlige sensommerfest i Oslo. Forfatter Unni Lindell, som deltar på festen for 19. gang, mener juryen har valgt en verdig vinner.

– Det er så fortjent som det kunne ha blitt. Han er veldig beskjeden, men han er en ekstremt dyktig forfatter. Juryen har gjort en kjempegod jobb, for det er ofte lett å velge forfattere som er litt mer frempå.

Lindells tiende kriminalroman om etterforskeren Cato Isaksen, «Brudekisten», slippes 1. september.

– Det har vært en hard vinter med mye jobbing, så det er utrolig godt å endelig være klar med ny bok. Vi kulutpersonligheter jobber mye, så vi må slå ut håret en gang iblant.

– En av årets store kultursamlinger

Jostein Gaarder debuterte som forfatter samme år som Geir Gulliksen, og syns det er bra at kollegaen vant prisen.

– Geir har stått for et veldig allsidig forfatterskap. Jeg syns dette var veldig morsomt og veldig fortjent.

Gaarder mener Aschehougs årlige hagefest er mer enn bare en fest.

– Dette er jo en av årets virkelig store kultursamlinger. Det er nesten 30 år siden jeg var her første gang og jeg føler jeg har blitt festens «grand old man». Det er gøy å møte unge forfattere og forleggere, og dele erfaringer med folk jeg aldri har møtt før.

– Jeg husker hvor nervøs jeg var første gangen jeg deltok på denne festen. Nå føler jeg det er min jobb å inkludere de nye festdeltagerne, sier Gaarder.

Spent debutant

Chirag Patel fra rappgruppa Karpe Diem, deltar på hagefesten for første gang.

– Jeg har mye om denne festen opp gjennom åra. Vi har rappet i 15 år, men det har aldri kommet en invitasjon til denne festen. Jeg ser alltid litt redd ut, men nå ser jeg ekstra redd ut, fordi det er første gang jeg deltar på festen. Jeg gleder meg veldig, og håper festen ikke skuffer.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter