Hopp til innhold

Wenche Behring Breiviks advokat reagerer kraftig på Moren-bok

I et brev til Aschehoug forlag går Wenche Behring Breiviks advokat Ragnhild Torgersen hardt ut mot flere av påstandene i Marit Christensens omstridte bok "Moren". Les utdrag fra brevet her.

Marit Christensen

Marit Christensen i samtale med Kjersti Stavrum Løken, generalsekretær i Norsk Presseforbund, under lanseringen av boken Moren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det er ikke bare Erling Kagge som reagerer på side 236 og 237 i boken Moren, ført i pennen av journalist og forfatter Marit Christensen.

Advokaten til Wenche Behring Breivik, Ragnhild Torgersen, gikk mandag ettermiddag ned til Aschehougs kontorlokaler i Oslo for personlig å overrekke et klagebrev til forlagsredaktør for litteratur, Kari Spjeldnæs.

Hun møtte ikke Spjeldnæs personlig, men brevet er mottatt av forlaget. NRK.no har fått tilgang til et utdrag av brevet.

– Det er ikke riktig, det som står i boken, sier Ragnhild Torgersen til NRK.no.

Hun var Wenche Behring Breiviks advokat, og hun bisto moren til Anders Behring Breivik i etterkant av 22. juli 2011.

Marit Christensen har svart på kritikken. Les hele svaret her.

Torgersen skaffet i sin tid de to andre advokatene til Wenche Behring Breivik fordi hun selv ikke jobber med sivilrett. De to andre advokatene er Hans Marius Graasvold, som også har reagert på boken, og Tord Jordet.

Torgersen er omtalt i boken til Marit Christensen. Der heter det blant annet at hun kom på besøk sammen med en kjent forfatter, noe som ifølge Christensen skal ha overrumplet Wenche Behring Breivik på sykehuset.

– Må rettes opp

Ragnhild Torgersen

Advokat Ragnhild Torgersen er omtalt i boken til Marit Christensen, og reagerer svært sterkt på Christensens skildringer.

Foto: Anette Andresen/Advokatfirma Andersen & Bache-Wiig

I brevet til Aschehoug forlag går advokat Ragnhild Torgersen hardt ut mot flere av påstandene i den allerede omstridte boken.

NRK.no har fått tilgang til deler av brevet som Torgersen overrakte personlig til forlaget.

I likhet med Erling Kagge krever hun nå at historien om besøket til den alvorlige syke Wenche Behring Breivik blir skrevet om.

«Jeg er omtalt flere steder i boken, og gjennomgående mener jeg at det knytter seg mange feil og unøyaktigheter til omtalen av meg. Det er imidlertid enkelte feilaktige opplysninger i boken som må rettes opp.», skriver advokaten til forlaget.

Foregikk i hyggelige former

I boken Moren står det at advokaten Ragnhild Torgersen og den kjente forfatteren, nå navngitt som Åsne Seierstad, kom uventet på besøk mens Wenche Behring Breivik lå på dødsleiet.

Forlaget fortalte mandag ettermiddag at de vil stryke ordet «uventet», og det er også lagt inn andre mindre omformuleringer.

Du kan se alle endringene her.

Hovedbudskapet i de aktuelle boksidene er fremdeles at Wenche Behring Breivik ble opprørt av besøket fra advokaten og forfatterinnen, og at «hun hadde mannet seg opp og klart å be henne (Åsne Seierstad, journ.anm.) og advokaten om å forsvinne fra dødsleiet hennes».

Om samtalen mellom Åsne Seierstad og Anders Behring Breiviks mor, skriver advokat Ragnhild Torgersen følgende:

«I boken hevdes det at klienten ble fullstendig overrumplet. Dette er ikke riktig. Den påfølgende samtalen foregikk i hyggelige former, uten noen tildragelser av noe slag, og ble til slutt avrundet på mitt initiativ. Klienten har aldri noen gang bortvist meg fra noe sted.

Alle våre møter har alltid vært gemyttlig avsluttet. Likevel heter det i boken at klienten «mannet seg opp» og ba meg og forfatteren om å forsvinne fra hennes dødsleie. Dette er ikke riktig og oppleves som en grovt krenkende påstand.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marit Christensen

Det har stormet rundt Marit Christensen etter at boken om Wenche Behring Breiviks liv kom ut i forrige uke.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Avkrefter at hun var stolt

Marit Christensen skriver at den kvinnelige advokaten var «tydelig stolt» over å ha med seg den kjente forfatteren til sykehuset.

Det avviser Ragnhild Torgersen.

«Marit Christensen har ingen forutsetninger for å vite noe om mine følelser da jeg kom på sykehuset. Uten at jeg trenger å utdype mitt følelsesliv noe nærmere, kan jeg avkrefte at jeg var stolt. Mine tanker i den aktuelle settingen gikk i andre baner og var kun konsentrert om min profesjonelle oppgave», skriver hun i brevet til Aschehoug.

Marit Christensen ble rørt da hun fortalte om den etiske vurderingen hun gjorde før hun ville gi ut boken om Wenche Behring Breivik.
- I slike tilfeller, som den enorme katastrofen som rammet landet vårt, er betydningen for samfunnet større enn enkeltmennesket. Den er større enn Wenche, meg og oss alle som enkeltmennesker, sa Christensen på pressekonferansen om boken "Moren".

Christensen: Betydningen for samfunnet større enn enkeltmennesket, sier hun om boken.

Reagerer på kildebruk

Kari Spjeldnæs

– Det er jo slik at Marit Christensen har kilder på det hun skriver. Det er mulig å be noen om å forsvinne også etter at man har hatt en samtale med dem, sa forlagsredaktør Kari Spjeldnæs da «Moren» ble lansert.

Som NRK.no omtalte mandag ettermiddag, vil Aschehoug nå endre på visse ord i andreopplaget av Moren.

Men Ragnhild Torgersen reagerer på at Marit Christensen fremdeles refererer til situasjonen som utspant seg på Radiumhospitalet.

– Forlaget og Marit Christensen kan ikke basere seg på utsagn fra en person som ikke var til stede, når det kan dokumenteres at det motsatte skjedde. Da må i hvert fall dette som et minimum inntas i boken. Hovedpoenget er jo at hverken jeg eller denne forfatterinnen ble bedt om å forlate dødsleiet, sier Torgersen til NRK.no.

Kagge Forlag, som gir ut Åsne Seierstads 22.-juli-bok, sitter på lydopptak av intervjuet mellom forfatteren og Wenche Behring Breivik.

Erling Kagge har tilbudt Aschehoug å høre på lydbåndet, som han mener vil avkrefte det Marit Christensen skriver i boken sin. Det har forlaget foreløpig takket nei til.

– Forlaget og Marit Christensen er kjent med at det finnes et opptak av hele møtet som omtales i boken, og at dette opptaket dokumenterer at den beskrivelsen som gis i boken av dette møtet på ingen måte er i tråd med det som faktisk skjedde. Likevel fortsetter man å bruke opplysningene fra denne kilden, sier Ragnhild Torgersen til NRK.no.

– Fikk mulighet til å trekke seg

Advokaten skriver også at hun konfererte videre med Wenche Behring Breivik etter at Åsne Seierstad hadde vært på besøk for å gjøre intervjuet.

Ifølge Ragnhild Torgersen fikk Wenche Behring Breivik mulighet til å trekke seg fra samarbeidet med Åsne Seierstad. Det ønsket hun imidlertid ikke, skriver Torgersen i brevet til Aschehoug.

Forlaget vil ikke kommentere

Forlagsredaktør for litteratur i Aschehoug, Kari Spjeldnæs, bekrefter overfor NRK.no at forlaget har mottatt brevet fra Torgersen.

Forlaget ønsker foreløpig ikke å uttale seg om innholdet i brevet. De vil heller ikke si om det er aktuelt å komme med endringer eller en beklagelse.

– Vi vil svare advokaten, men vi mener at det er best å behandle denne saken med vedkommende direkte, og ikke gjennom mediene. Vi ønsker å behandle dette på en ordentlig måte.

Men dere gikk ut på mandag ut med endringene i boken via mediene, og tok det ikke direkte med Kagge forlag eller Åsne Seierstad?

– Det er forskjell på en part i saken og et annet forlag. Jeg ser ingen grunn til at Kagge forlag skal få se endringer i bøkene våre før de er offentlig kjent.

Forventer en beklagelse

I likhet med Kagge forlag, ønsker Wenche Behring Breiviks tidligere advokat nå en unnskyldning og rettelse fra Aschehoug.

«Jeg forventer en beklagelse fra forfatteren og forlaget for at man tillot seg å fremsette grove og uriktige beskrivelser av forhold som vedrører meg personlig og mitt profesjonelle virke.

De opplysningene som fremkommer om samtalen klienten hadde med forfatteren hadde lett kunnet la seg avkrefte dersom forlaget eller forfatteren hadde tatt seg bryet med å kontakte meg forut for utgivelse. På bakgrunn av påstandenes grove karakter mener jeg at en slik henvendelse hadde vært naturlig», skriver hun til forlaget.

Marit Christensen har svart på kritikken. Les hele svaret her.

Åsne Seierstad

Åsne Seierstad gir ut bok om 22. juli på Kagge forlag. Nå er det full krangel om hva som egentlig skjedde da Seierstad og Ragnhild Torgersen besøkte Anders Behring Breiviks mor på dødsleiet.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober