Hopp til innhold

Her er våre favoritt-kommuneslagord

Enkelte vil bli kvitt kommunenes egne mottoer, og mener de bare er tull. Her er våre ni favorittsjangere innen kommuneslagord.

Tynsets kommuneslagord

TRIVSEL: Tynset kan skilte med Norges største spark, og et kommuneslagord som er en omskriving av et Solan Gundersen-sitat.

Foto: NRK

Les utgangspunktet for denne lista: Synes kommunenes slagord er «bullshit»

1. Hvor da, sa du?

Noen kommuneslagord krever at du har svært gode lokale geografikunnskaper på nivå med Egil «Drillo» Olsen for å kunne henge med i svingene. Her er det bare å finne fram atlaset og hold tunga rett i munnen:

  • «Rælingen trivselskommunen med nærhet til Øyeren og Østmarka».
  • «Vardø – den muntre by ved Bussesundet».

2. Vi angrer oss

Noen kommuner har fått mye oppmerksomhet for spenstige slagord, men har senere feiget ut og byttet det ut med noe kjedeligere. Sirdal i Vest-Agder gikk fra slagordet «Sirdal – mer enn ryper» til «Kraftfull. Nær. Nyskapende».

Også Klæbu i Sør-Trøndelag gikk for en noe mer nøktern og mindre servil linje da de byttet fra «Hei klæbygg, ka kainn æ gjør for dæ?» til «Klæbu en kommune i forkant».

3. Småfrekk omskriving

Tynset har valgt kommuneslagordet «Kjem‘n te Tynset så trivs‘n». Dette høres både hyggelig og flott ut, men det er en omskriving av et mindre hyggelig sitat fra Kjell Aukrusts figur Solan Gundersen.

Hans påstand var «Kjem'n fra Tynset trivs'n overalt!». Og det betyr vel noe helt annet. For eksempel at man ikke er spesielt godt vant når man kommer fra Tynset i Nord-Østerdalen.

4. Zzzzzzz

Enkelte kommuneslagord er så kjedelige at man kan falle i søvn før man kommer til punktum. Eller hva sier du til «Hobøl på kartet» og «Iveland – et godt sted å bo»?

5. Gi finger’n til sentrale strøk

Noen kommuner ønsker å flagge av at de er stolte over sin usentrale beliggenhet. De kommer gjerne eventuell kritikk i forkjøpet med småhissige slagord.

For eksempel Sande kommune i Møre og Romsdal: «Utanfor allfarveg – heldigvis!».

6. Nabokonflikt

Nord-Odal hadde tidligere det noe intetsigende kommuneslagordet «Nord Odal. En servicekommune». Et slagord som ikke lovte mer enn det kunne holde i og med at det ikke sa noe om nivået på servicen som ble ytt.

Siden har de skiftet til det like uforpliktende slagordet «Vi griper mulighetene».

Men spørsmålet blir: Ligger det en potensiell nabokonflikt og ulmer i Odalen i Hedmark? For hva sier nordodølene til at deres nabokommune Sør-Odal har valgt det ikke spesielt inkluderende slagordet «Vi er Odalen».

Kan Odalen bli balkanisert?

7. Hvilken kystkommune skal jeg flytte til? Jeg er jo på jakt etter både vekst og trivsel. PS: Det hadde vært en fordel om kommunens navn begynner på bokstaven v.

Her står det mellom to åpenbare kandidater:

«Vikna – trivsel og vekst» eller «Vågsøy – vekst og trivsel».

8. Kampen om å være dritten i midten

Det er hard kamp om å skaffe seg statusen som kommunen som ligger midt i landet. Ifølge Statens kartverk ligger Norges geografiske midtpunkt i Skjækra landskapsvernområde langt øst i Ogndal i Steinkjer.

Steinkjer kommune har likevel valgt å ikke hovere over dette, og har tatt kommunemottoet «Åpen, lys og glad».

Samtidig forsøker andre kommuner å snappe midt-i-landet-statusen: For eksempel Grane: «Midt i blinken» og Brønnøy: «Midt i leia, midt i landet».

9. Det klinger jo så godt

…og helt til slutt setter vi over til det uoffisielle Vest-Agder-mesterskapet i kommuneslagord, og øvelsen er bokstaven v.

Kandidatene er:

  • Lyngdal – «Vi vil – vi våger».
  • Kvinesdal – «Vakker, vennlig og vågal».

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh