Hopp til innhold

Hivju vant Guldbaggen

Kristofer Hivju vant prisen for beste mannlige birolle under den svenske filmprisutdelingen mandag kveld. Liv Ullmann mottok heders-Guldbaggen

Kristofer Hivju

PRISVINNER: Sammen med sine døtre mottok Kristofer Hivju mandag kveld Guldbaggen for sin innsats i filmen «Turist».

Foto: Vilhelm Stokstad / TT / NTB scanpix

Hivju (36) vant prisen for sin rolle i Ruben Östlunds film «Turist». Filmen er et fortettet, tragikomisk drama om en norsk/svensk familie på besøk i Alpene som opplever en dramatisk hendelse.

Skryt

«Rivende godt skuespill, et smart skrevet manus og en jevn strøm av underfundig humor gjør «Turist» til en svært tilfredsstillende filmopplevelse!», skriver NRK P3 i sin anmeldelse av filmen.

Hivju, som er mest kjent for sin rolle i Game of Thrones, har fått mye skryt for sin rolle som skibomsen Mats.

– Kristofer Hivju kommer inn i en morsom rolle som myk bamse, som forsøker å rettferdiggjøre kameratens handling, men ender selv opp med dype eksistensielle spørsmål. Han leverer også noen av filmens beste replikker, og får større utfordringer her enn i andre filmroller vi har sett ham i hittil, skriver Birger Vestmo i sin anmeldelse av filmen

– Jeg vil takke Ruben Östlund, du er et skjønt menneske og en genial regissør, sa Hivju i sin takketale under det som er svenskenes egen Oscar-utdeling.

Norske Lisa Loven Kongsli har også blitt hyllet for sin innsats i «Turist», hvor hun har sin aller første hovedrolle. Hun var nominert i kategorien beste kvinnelige hovedrolle, men vant ikke.

Svensk filmpris for beste birolle i filmrn Turist

VIDEO: Kristofer Hivju mottar Guldbaggen.

Flere nominasjoner

Lisa Loven Kongsli

NOMINERT: Lisa Loven Kongsli var nominert til Guldbaggen for sin rolle i «Turist», men vant ikke.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB Scanpix

«Turist» var nominert i hele 10 kategorier under Guldbaggen, og tok hjem seks priser, deriblant prisen for beste film.

FIlmen vant juryens spesialpris under filmfestivalen i Cannes i 2014. For kort tid siden vant den prisen for beste utenlandske film under Critics' Choice Movie Awards. Det var også store forventninger til at «Turist» skulle bli nominert til Oscar i klassen beste fremmedspråklige film, men filmen nådde ikke opp.

Hederspris til Ullmann

Liv Ullmann

HEDRET: Liv Ullmann takket svenskene for at de gjorde henne verdensberømt da hun mottok heders-Guldbaggen mandag kveld.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Liv Ullmann mottok hedersprisen under Guldbaggen for sin imponerende karriere knyttet til svensk film.

Det svenske filminstituttets sjef Anna Serner delte ut prisen, og sa:

– Vår prisvinner har gjort så mye for Sverige at vi betrakter henne som svensk.

Ullmann fikk kveldens første stående ovasjon da hun mottok prisen.

– Om dere visste hvor godt det er å være svensk, for det vet jeg som kommer fra Norge, sa Ullmann, som takket svenskene for å ha sørget for å gjøre henne til et internasjonalt navn.

– Jeg elsker dette landet. Jeg gjorde så mange filmer at de til slutt trodde jeg var svensk, og nordmennene ble forbannet. Men Sverige har gitt meg alt, sa hun

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)