Hopp til innhold

Hollywood ruster seg for streik

Amerikanske manusforfattere vil ha bedre vilkår og truer med streik. Det kan få konsekvenser for dine favorittserier.

The walking dead

«The Walking Dead», her representert ved Sheriff Rick Grimes, er blant seriene som kan bli satt på vent. Grimes er forøvrig spilt av Andrew Lincoln.

Foto: Pressefoto / Fox Norge

Tommy Wirkola

Tommy Wirkola har akkurat levert sine prosjekter, så arbeidene hans blir sånn sett ikke berørt. Men streike skal han.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Jeg er klar til å gå til streik, sier Tommy Wirkola til NRK.

Den norske filmregissøren, som blant annet står bak filmer som «Død snø» og «Kill Buljo», bor og jobber i USA, og er selv medlem av den amerikanske manusforfatteres forening, Writer's Guild of America (WGA).

Denne uka holdt foreninga en uravstemning om hvorvidt de skal gå til streik dersom en ny avtale ikke kommer på plass innen 1. mai. Mer enn 96 prosent stemte for, blant dem norske Tommy Wirkola.

– Det både må og vil jeg. Det handler blant annet om helseforsikring og at manusforfattere skal få ordentlig betalt for jobben vi gjør, sier han.

Talkshowene rammes først

Blir det streik, vil alle fagforeningens rundt 20.000 medlemmer legge ned arbeidet med umiddelbar virkning. Dermed stopper også en rekke film- og TV-produksjoner opp.

Populære programmer som «The Late Show» med Stephen Colbert, «The Daily Show» og «The Tonight Show» med Jimmy Fallon produseres alle fra dag til dag, og vil merke fraværet av manusforfatterne fra dag én.

Jimmy Fallon

Jimmy Fallon og hans «Tonight Show» er blant programmene som vil bli berørt av streiken.

Foto: Lloyd Bishop / Ap/NTB Scanpix

Også det ukentlige direktesendte sketsjeprogrammet «Saturday Night Live» vil kunne forsvinne fra skjermen med umiddelbar virkning.

I neste omgang rammes TV-seriene som er under produksjon for øyeblikket, og som kan måtte utsette eller rokere deler av produksjonen.

Steffen Stø

SERIESTREIK: Det produseres mer TV, men færre episoder, forteller redaktør Steffen Stø i Serienytt.

Foto: Privat

– Enkelte storserier kan bli utsatt. For eksempel skal «The Walking Dead» og «American Horror Story» starte innspilling denne våren og sommeren. Andre serier, som «Game of Thrones» og «Stranger Things», vil ikke bli påvirket, fordi de allerede er ferdig innspilt, forteller Steffen Stø, redaktør for nettstedet Serienytt.no.

Flere serier, færre episoder

I 2007 og 2008 gjennomførte manusforfatterne en 14 uker lang streik. Ettervirkningene kunne merkes i flere år etterpå. Mange serier fikk sesonger forkortet eller utsatt, og enkelte kom aldri tilbake på lufta.

Mye har forandret seg siden den gang. Der ligger også litt av problemet, sett fra manusforfatternes side.

Endringen i hvordan vi ser TV-serier har gjort at det nå produseres flere og mer påkostede serier enn for 10 år siden. Samtidig har den gjennomsnittlige seriesesongen blitt langt kortere.

Og siden manusforfattere ofte får betalt per episode, er dét dårlig nytt for bransjeorganisasjonens medlemmer.

– Det produseres kortere sesonger enn før, og da tjener man ikke like mye som man gjorde før, da det var serier som hadde mer enn 20 episoder per sesong, sier Stø.

Forstår produsentene

Terje Gaustad er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Han har også bred erfaring fra den internasjonale filmbransjen, som produsent.

– Forfatterne har en god sak, men økonomien er presset fra produsentsiden. Så det er også forståelig at de ikke er villige til å gi all verden, sier Gaustad.

Tommy Wirkola er optimist, og mener de har en god sak.

– Vi mener absolutt at vi har retten på vår side, sier Wirkola.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)