Hopp til innhold

– En ekkel macho-mentalitet

Honningbarnas Edvard Valberg går rett i strupen på det han mener er en «ekkel macho-mentalitet» hos Shining-vokalist Jørgen Munkeby.

Honningbarna under Parkenfestivalen

HONNINGBARNA: Vokalist og cellist i punkrockbandet Honningbarna, Edvard Valberg, mener ikke musikk bør handle om å bli teknisk best.

Foto: Henrik Dvergsdal

Shining på Månefestivalen

SHINING: Jørgen Munkeby fra Shining og Jaga Jazzist mener unge norske musikere mangler offervilje og standhaftighet.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Shining-frontfigur Jørgen Munkeby går i dag hardt ut mot unge norske musikere, i en kronikk på Ytring.

Den jazzutdannede saksofonisten mener mangelen på norske supertalenter innenfor musikken kommer av mangel på dedikasjon og øvelse her til lands.

«USA, Kina, Japan, og Øst-Europa har tradisjonelt produsert en enorm mengde slike supertalenter, og det er blant annet disse enormt tøffe og dedikerte enerne vi som norske musikere skal konkurrere mot», skriver Munkeby.

Viser til Oscar-nominert musikkfilm

Musikeren henviser til den Oscar-nominerte filmen «Whiplash» når han sier at utallige mengder timer med trening må til for å få frem talent i verdensklasse.

Filmen handler om en ung jazztrommeslager som går på et av verdens beste musikkonservatorier, Schaffer. Der blir han til tider sadistisk behandlet av sin musikklærer.

«Filmen «Whiplash» viser hvor mye man må ofre for å bli best i verden. Norske musikere har det ofte for godt til å ville ofre like mye», skriver Munkeby.

Honningbarna-vokalist: – Banalt

Cellist og vokalist i Honningbarna, Edvard Valberg, hisser seg opp over Munkebys utspill. Han sluttet nemlig på musikkonservatoriet av nøyaktig de grunner som Munkeby vil fremme.

«Å sykemelde norsk musikk fordi ungdommen ikke øver nok på fela virker i det hele tatt banalt», skriver Valberg.

Han mener Shining-vokalisten fronter en «ekkel macho-mentalitet».

«Denne «If you’re not first, you’re last»-greia har en ekkel macho-mentalitet og jeg sliter med å forstå hvorfor det skal være et ideale innenfor musikk. Det har det i hvert fall aldri vært for meg, Honningbarna, eller for noen av heltene mine.»

MFO støtter Valberg

Nestleder Christine Thomassen i Musikernes Fellesorganisasjon er enig med Valberg.

Hun viser til den ferske kunstnerutredningen når hun sier at de aller færreste blir rike av kunsten sin, og dermed må jobbe desto hardere.

– Jeg er uenig. Min oppfatning er at norske kunstnere og musikere jobber veldig hardt. Alle som velger å gå kunstens tøffe vei er motivert av å levere kunst på ypperste nivå, ikke sosiale ordninger, sier Thomassen.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)