Hopp til innhold

Hvor på rangstigen ville du vært på 1700-tallet?

I denne testen får du 8 spørsmål. Basert på dine svar fra hvordan du lever i 2015, vil du se hvilke klasse du hadde hatt i 1764.

I Anno skal 14 deltakere gjennom en klassereise for å kjempe om et ettertraktet borgerbrev i Bergen 1764. De starter på bunn av rangstigen, og jobber seg oppover gjennom svennestykker og mesteroppgaver for å kunne bli borger i byen.

For det var store klasseskiller på 1700-tallet. Adel var noe du var født inn i, og var du adelig, hadde du mange goder ingen andre fikk. Blant annet skattefrihet.

De som fikk borgerbrev levde godt i byen, og kunne drive forretninger og handel. Arbeiderne jobbet hardt for å tjene penger, og jobbet ofte fra dag til dag for å kunne ha mat på bordet.

Helt nederst var de fattigste, som verken hadde jobb, eiendom eller andre goder. Syke og gamle som ikke kunne arbeide, kvinner med barn født utenfor ekteskap og andre som hadde gjort feil valg i livet kunne havne på fattighuset der svært dårlige kår ventet dem.

Ta testen, og se hvilken kategori du havner i!

Anno

14 deltakere er med i Anno, og kjemper om å komme seg oppover rangstigen og bli borger.

Foto: Eivind Senneset / Eivind Senneset

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.