Hopp til innhold

Kagge er ikke overrasket over forlagsrazzia

Forlegger Erling Kagge har aldri sett noe som ligner tirsdagens omfattende razzia i den norske forlagsbransjen.

Erling Kagge

Forlegger Erling Kagge er slettes ikke overrasket over tirsdagens razzia hos Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Schibsted.

Foto: Holm,Morten / NTB scanpix

Tirsdag gjennomførte Konkurransetilsynet en storstilt razzia mot forlagsgigantene Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Schibsted.

– I norsk bokbransje tror jeg aldri at vi har vært i nærheten av det vi så i går, sier Erling Kagge, forlegger i Kagge forlag.

Konkurransetilsynet dukket uanmeldt opp hos forlagene for å avdekke om det har foregått ulovlig konkurransebegrensende samarbeid. Felles for de fire, er at de står som eier av Bladcentralen som distribuerer bøker til dagligvarer, kiosker og bensinstasjoner over hele landet.

Kagge er slettes ikke overrasket over razziaen.

– De har i flere år kjempet med nebb og klør for at adgangen for andre forlag skal være svært begrenset gjennom de salgskanalene de kontrollerer. Bokkjøperne er de største taperne, sier Erling Kagge.

– Ingen som har bidratt mer

Tom Harald Jenssen

Forlagssjef i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, peker på at det også er andre måter å distribuere bøker på enn gjennom Bladcentralen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Forlagssjef i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, stiller seg ikke bak Kagges utsagn.

– Faktum er at det er ingen som har bidratt mer til god infrastruktur av den gode boka i Norge enn Cappelen Damm, Aschehoug og Gyldendal, til Jenssen til NRK.

Han peker på at det finnes andre alternativer til distribusjon enn Bladcentralen.

– De avtaler man inngår, er ikke på noen måte eksklusive. Det er også andre måter å distribuere bøker gjennom dagligvarehandel i Norge, sier Jenssen.

Kagge mener likevel at nåløyet er svært trangt for mindre forlag som vil selge bøker andre steder enn i bokhandelen.

– Det er altfor komplisert for andre forlag å få solgt bøker i dagligvarebutikker. Vi får det til en gang iblant, men dessverre veldig sjeldent.

Mistenker ulovlig samarbeid

Konkurransetilsynet bekrefter at de har gått til aksjon mot forlagstoppene.

– Konkurransetilsynet har vært på en uanmeldt kontroll for å avkrefte eller bekrefte om det har skjedd en overtredelse av konkurranseloven, sier Karin Laastad i Konkurransetilsynet.

Razziaen omfattet, i tillegg til forlagene, Bladcentralens lokaler i Nittedal, opplyser selskapet i en pressemelding.

Bladcentralen eies av syv norske forlag, og står for distribusjon av blader og bøker til 4000 dagligvarebutikker, 1400 kiosker og 1300 bensinstasjoner.

– Det saken mer konkret gjelder, er mulig leveringsnekt i markedet for distribusjon av bøker til massemarkedet, sier Laastad.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober