Ingrid Espelid Hovig var i over 30 år programleder for NRK-programmet Fjernsynskjøkkenet, og har forfattet noen av Norges mest brukte kokebøker gjennom generasjoner.
Tirsdag 3. juni fyller hun 90 år, og hedres for sine bidrag til folkehelsen med en egen festmiddag i regjeringens representasjonsbolig.
Se gamle episoder av Fjernsynskjøkkenet i NRK TV.
Se flere av Ingrid Espelid Hovigs oppskrifter hos NRK Mat.
Hylles av kolleger
«Ingrid Espelid Hovig har gjort et utrettelig arbeid for kosthold og ernæring og for å formidle norsk mat og matkultur» heter det i invitasjonen.
Les også:
Det kan blant andre manager for det norske kokkelandslaget, Jostein Medhus, skrive under på.
– Jeg kan ikke annet enn å slutte meg til rekken av gratulanter og si tusen, tusen takk, sier Medhus, som selv møtte Hovig under de europeiske Bocuse d'Or-finalene i vår.
– Hun var en av de første inspirasjonskildene jeg fikk til å lage mat. Jeg så henne på TV da jeg var liten, og var veldig opptatt av måten hun formidlet mat på.
Han vet at han ikke er den eneste som har latt seg inspirere.
– Jeg ser gjennom alle årene som kokk at det er flere generasjoner som har opplevd hennes måte å formidle matglede og norsk mat på. Det er ingen andre som har betydd så mye for kokker og norsk mat som det hun har gjort, sier Medhus.
Også danskfødte Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef på Maeemo i Oslo, har fått med seg TV-kokkens betydning.
– Jeg har fått med meg at mange er blitt inspirert av Ingrid Espelid Hovig, og mange av mine kolleger i Norge har vokst opp med henne. Hun er en fantastisk dame og jeg synes virkelig det er flott det hun har gjort, sier Bang, som ønsker 90-årsjubilanten en fantastisk dag.
Fast TV-innslag i fire tiår
Ingrid Espelid Hovig ble først ansatt som programsekretær i NRK i 1964, og allerede i 1965 hadde Fjernsynskjøkkenet premiere.
Les også:
Det var det første, og lenge eneste matlaginsprogrammet i Norge, og fikk ikke konkurranse før kringkastingsmonopolet begynte å vakle på 80-tallet.
Gjennom programmet gjorde Hovig det blant annet til sitt varemerke å «jukse litt» ved å ha ferdigstekte matretter klare. Hun var også kjent for å være glad i å pynte matrettene med en kvast persille, noe også komikere og imitatorer bet seg merke i.
Det populære matprogrammet forble en fast programpost på NRK helt frem til slutten av nittiallet. I 1999 fikk Hovig Gullrutens hederspris for sitt livslange arbeid med mat og ernæring i TV-ruta.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie ønsker selv velkommen til bords. Maten står stjernekokk Terje Ness, kjent fra Oslo-restauranten Oro, bak.
På talelista under dagens festmiddag står ernæringsprofessor og mangeårig Fjernsynskjøkkenet-makker Kaare Norum, som samarbeidet med Hovig om flere TV-programmer og kokebøker på 70- og 80-tallet.
Blant de inviterte som skal holde innlegg er også helsedirektør Bjørn Guldvog, kokebokforlegger Lars Røtterud, og bakerigründer Morten Schakenda.