Hopp til innhold

Hele Norges kjøkkensjef fyller 90 år

Norges første og største TV-kokk fyller 90 år. I dag blir hun feiret med egen festmiddag i statsministerboligen.

Jostein Medhus og Jens Stoltenberg

GLAD LAKS: Manager for det norske kokkelandslaget, Jostein Medhus, beskriver Ingrid Espelid Hovig som unik i norsk matkultur. Her sammen med tidligere statsminister Jens Stoltenberg under en matmesse i 2012.

Foto: MUSTAFA OZER / Afp
Maaemo

KORTREIST GRATULASJON: Maeemo-sjef Esben Holmboe Bang ønsker jubilanten alt godt på 90-årsdagen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ingrid Espelid Hovig var i over 30 år programleder for NRK-programmet Fjernsynskjøkkenet, og har forfattet noen av Norges mest brukte kokebøker gjennom generasjoner.

Tirsdag 3. juni fyller hun 90 år, og hedres for sine bidrag til folkehelsen med en egen festmiddag i regjeringens representasjonsbolig.

Se gamle episoder av Fjernsynskjøkkenet i NRK TV.

Se flere av Ingrid Espelid Hovigs oppskrifter hos NRK Mat.

Hylles av kolleger

«Ingrid Espelid Hovig har gjort et utrettelig arbeid for kosthold og ernæring og for å formidle norsk mat og matkultur» heter det i invitasjonen.

Les også: Gladmaten skal feire Ingrids 90-årsdag

Det kan blant andre manager for det norske kokkelandslaget, Jostein Medhus, skrive under på.

– Jeg kan ikke annet enn å slutte meg til rekken av gratulanter og si tusen, tusen takk, sier Medhus, som selv møtte Hovig under de europeiske Bocuse d'Or-finalene i vår.

– Hun var en av de første inspirasjonskildene jeg fikk til å lage mat. Jeg så henne på TV da jeg var liten, og var veldig opptatt av måten hun formidlet mat på.

Han vet at han ikke er den eneste som har latt seg inspirere.

– Jeg ser gjennom alle årene som kokk at det er flere generasjoner som har opplevd hennes måte å formidle matglede og norsk mat på. Det er ingen andre som har betydd så mye for kokker og norsk mat som det hun har gjort, sier Medhus.

Fire brød i langpanne er resultatet av Ingrid Espelid Hovigs baking. Fjernsynskjøkkenet 1972.

SLIK BAKER DU BRØD: Fjernsynskjøkkenet anno 1972.

Også danskfødte Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef på Maeemo i Oslo, har fått med seg TV-kokkens betydning.

– Jeg har fått med meg at mange er blitt inspirert av Ingrid Espelid Hovig, og mange av mine kolleger i Norge har vokst opp med henne. Hun er en fantastisk dame og jeg synes virkelig det er flott det hun har gjort, sier Bang, som ønsker 90-årsjubilanten en fantastisk dag.

Fast TV-innslag i fire tiår

Ingrid Espelid Hovig ble først ansatt som programsekretær i NRK i 1964, og allerede i 1965 hadde Fjernsynskjøkkenet premiere.

Les også: Ingrid Espelid Hovigs bror ble myrdet av Gestapo

Det var det første, og lenge eneste matlaginsprogrammet i Norge, og fikk ikke konkurranse før kringkastingsmonopolet begynte å vakle på 80-tallet.

Gjennom programmet gjorde Hovig det blant annet til sitt varemerke å «jukse litt» ved å ha ferdigstekte matretter klare. Hun var også kjent for å være glad i å pynte matrettene med en kvast persille, noe også komikere og imitatorer bet seg merke i.

Det populære matprogrammet forble en fast programpost på NRK helt frem til slutten av nittiallet. I 1999 fikk Hovig Gullrutens hederspris for sitt livslange arbeid med mat og ernæring i TV-ruta.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie ønsker selv velkommen til bords. Maten står stjernekokk Terje Ness, kjent fra Oslo-restauranten Oro, bak.

På talelista under dagens festmiddag står ernæringsprofessor og mangeårig Fjernsynskjøkkenet-makker Kaare Norum, som samarbeidet med Hovig om flere TV-programmer og kokebøker på 70- og 80-tallet.

Blant de inviterte som skal holde innlegg er også helsedirektør Bjørn Guldvog, kokebokforlegger Lars Røtterud, og bakerigründer Morten Schakenda.

To av Norges mest kjente kokker står for to helt forskjellige retninger når det gjelder matlaging. 
Nå samarbeider de.

TV-KOKKER GJENNOM GENERASJONER: Eyvind Hellstrøm er i dag mest kjent for sine kokkeprogrammer på TV3, men har også samarbeidet med Ingrid Espelid Hovig flere ganger, både i bokform og på TV-skjermen.

En TIRSDAGskveld i TV slik Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen ser den.

HYLLET MED PARODI: Hovig var et yndet parodiobjekt for Trond Kirkvaag i KLM, her som «Ingrid Gjespervi Trolig» fra Fjærsynet i 1982 (etter ca. 22 minutter).

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)