Hopp til innhold

Kaller ny Millennium-bok for gravplyndring

Barndomsvenner av den avdøde svenske forfatteren Stieg Larsson går kraftig ut mot den nye boken i Millennium-universet.

Noomi Rapace og Michael Nyqvist i "Menn som hater kvinner".

SEERSUKSESS: Millennium-trilogien ble filmatisert i 2009. Mikael Blomkvist ble spilt av Michael Nyqvist og Lisbeth Salander ble spilt av Noomi Rapace. Her fra Menn som hater kvinner.

Foto: Knut Koivisto

I et debattinnlegg i svenske Dagens Nyheter publisert mandag går Stieg Larssons barndomsvenner Svante Brandén og Anders Lindblom hardt ut mot lanseringen av den nye boken basert på Larssons Millennium-trilogi.

Boken har fått tittelen «Det som inte dödar oss» og kommer ut i slutten av august.

Les også:

– Gravplyndring

Stieg Larsson døde i 2004 og det er forfatteren David Lagercrantz, mannen bak Zlatan Ibrahimovic' selvbiografi, som har skrevet den nye boken.

Brandén og Lindblom kaller boken en gravplyndring av Larssons univers.

– Med utgivelsen av den nye Millenniumboken antar kommersialiseringen av Stiegs livsverk rene sirkusaktige nivåer. Hele sirkuset blir et hån mot mennesket Stieg, som selv dypt mislikte vårt kommersialiserte samfunn, skriver de i innlegget.

David Lagercrantz og Stieg Larsson.

I LARSSONS FOTSPOR: David Lagercrantzs (t.v) nye bok basert på Stieg Larssons Millennium-univers veker harme.

Foto: Bazar Forlag/ Gyldendal norsk forlag

Ny historie

Stieg Larsson døde i 2004 og etterlot seg fire manus: Ett ferdig, to så godt som ferdige, og ett halvferdig. De tre første, Millennium-trilogien, ble gitt ut og fikk enorm suksess.

Larssons gjenlevende samboer Eva Gabrielsson ville ikke gi ut det fjerde manuset, heller ikke i bearbeidet form, og dermed gikk David Lagercrantz og forlaget løs på en helt ny historie.

– Det jeg har villet gjøre er å anvende mytologien og den verdenen som Stieg Larsson etterlot seg, har Lagercrantz tidligere uttalt til Dagens Nyheter.

– Bare tanken på at Stieg skulle ha akseptert at noen andre en han selv skulle begynne å skrive nye bøker med hans egne rollefigurer, skurrer, skriver barndomsvennene i debattinnlegget.

Eva Gabrielsson

SAMBOER: Eva Gabrielsson, Stieg Larssons samboer gjennom tre tiår, har vært sterkt imot den kommende romanen.

Foto: Fredrik Persson / Scanpix

– Katastrofalt dårlig forvaltning

Stieg Larssons far og bror eier rettighetene til den nye boken. Brandén og Lindblom mener de utelukkende har økonomiske motiver.

– Vi påstår at grunnen til deres katastrofalt dårlige forvaltning av Stiegs etterlatte verk, og at de så respektløst behandlet hans kjærlighet Eva Gabrielsson, er at de i grunnen ikke kjente Sieg som menneske, skriver de.

Barndomsvennene avslutter debattinnlegget med følgende oppfordring:

– Ingen utenom Stieg kan skrive fortsettelsen på hans fiktive verden. La Stiegs forfatterskap hvile i fred, også hans rollefigurer.

Les også:

– Vil gi bort Millennium-overskudd

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad