Hopp til innhold

Kan forkaste omstridt Sørbråten-minnesmerke

Regjeringen prøver å komme Sørbråten-naboene i møte ved å skrinlegge Jonas Dahlbergs omstridte forslag til 22. juli-minnested. Men kommunalminister Jan Tore Sanner nekter omkamp om plasseringen.

Regjeringen vil unngå en opprivende rettssak og tilbyr å forkaste minnesmerket på Sørbråten. Men nekter omkamp om plasseringen.

KAN BLI VRAKET: Slik skulle minnesmerket på Sørbråten se ut. Kunstner Jonas Dahlbergs vinnerforslag har skapt mye debatt etter at planene ble kjent.

I juni kom nyheten om at beboere på Sørbråten saksøker staten for å få stanset den planlagte utbyggingen av 22. juli-minnesmerket der.

Kunstverket ble utformet av svenske Jonas Dahlberg, og kunngjort som vinner av konkurransen i februar 2014.

Nå bekrefter kommunalminister Jan Tore Sanner overfor NRK at regjeringen har tilbudt å forkaste Dahlbergs omstridte vinnerutkast for å komme naboene i møte.

Tilbød naboer ny runde

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H)

STOR AVSTAND: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) tilbød naboene et nytt minnesmerke. Men for naboene er det viktigste å finne en annen plassering enn Sørbråten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi ønsker å unngå en opprivende rettssak som vil være svært belastende for mange. Det er bakgrunnen for at vi har bedt regjeringsadvokaten om å se på muligheten for en forliksforhandling. I og med at naboenes reaksjon var knyttet til minnesmerket, har vi åpnet for at vi kan finne et annet minnesmerke enn det som opprinnelig var tenkt, sier Sanner til NRK.

Tilbudet til saksøkerne gikk ut på å skrinlegge Dahlbers prosjekt, og å involvere naboene i utvelgelsen av et nytt minnesmerke.

Sanner sier imidlertid kategorisk nei til en omkamp om plasseringen på Sørbråten.

– Beslutningen er tatt for flere år siden. Vi har allerede utsatt etableringen av minnesmerket med to år, og det er fordi vi ønsket å finne en løsning som kunne samle. Nå har vi åpnet for et forlik med naboene hvor vi holder fast ved minnestedet, men åpner for å finne et annet minnesmerke, og vi ønsker også å involvere alle berørte videre.

Det har så langt ikke lyktes NRK å få en kommentar fra kunstner Jonas Dahlberg.

Bekrefter møte forrige uke

Advokat Harald Stabell, som representerer naboene på Sørbråten, bekrefter overfor NRK at han forrige uke var i møte med advokater fra regjeringsadvokatens kontor om et mulig forlik, men at partene ikke kom til enighet.

Advokat Harald Stabell

BEKREFTER MØTE: Advokat Harald Stabell bekrefter at han har vært i møte med regjeringsadvokaten om et mulig forlik.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– De kom med et forlikstilbud som mine klienter ikke kunne godta, forteller Stabell, som ikke ønsker å kommentere innholdet i tilbudet.

Advokaten sier de vil opprettholde søksmålet hvis ikke regjeringen flytter minnesmerket til et annet sted i Hole kommune.

Lisbeth Røyneland i Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene skriver i en SMS til NRK at de har respekt for at det er ulike syn knyttet til saken, men at det for dem er viktig at regjeringen finner en løsning raskt.

Kulturkommentator Agnes Moxnes om 22-juli minnesmerket som nå muligens ikke bygges. Regjeringen prøver å komme Sørbråten-naboene i møte ved å skrinlegge Jonas Dahlbergs omstridte forslag til 22. juli-minnested. Men kommunalminister Jan Tore Sanner nekter omkamp om plasseringen.

GLEMTE NABOENE: Bakgrunnen for striden er at regjeringen glemte å involvere naboene i prosessen rundt minnestedet, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)