Hopp til innhold

Kjendisene inntok hagen

Norges mest tradisjonsrike hagefest gikk av stabelen i kveld, med en nybakt og smånervøs forlagssjef som festansvarlig.

Mads Nygaard

Forlagssjef Mads Nygaard ønsker gjestene velkommen

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Anne Oterholm

Anne Oterholm vant Aschehougprisen.

Foto: Scanpix

Man er ikke en ordentlig kjendis før invitasjonen til Ascheohougs årlige hagefest kommer i posten. Her mingler forfattere, bransjefolk og øvrige kjendiser i det som er en av årets mest populære kjendissamlinger.

Debut som hagefestsjef

Forlagssjef Mads Nygaard tok tidligere i år over stillingen som forlagssjef etter sin far William. Den nybakte Aschehoug-sjefen, kunne fortelle at han har kjent sommerfuglene i forkant av debuten som festsjef. Men kunne samtidig berolige nervøse festdeltagere om at den tradisjonsrike festen vil bestå under hans regime også.

– Jeg har fått mange spørsmål den siste tiden og de aller fleste har handlet om hagefesten. Derfor er det svært hyggelig å forsikre alle her om at jeg ikke kommer til å bryte denne tradisjonen, fortalte Nygaard til NRK.

For 34. gang gikk den årvisse og sagnomsuste hagefesten av stabelen og til tross for utrygt vær, var køene foved inngangen lange. Aschehoug hadde regnet seg frem til at i underkant av 1500 mennesker tatt turen til Oslos beste vestkant.

Vant pris på 100.000 kroner

Den prestisjetunge Aschehougprisen gikk i år til Anne Oterholm. Den gjeve prisen er er en ærespris på 100.000 kroner som tildeles norske forfattere uten hensyn til hvilket forlag de hører hjemme. i

Oterholm, som også er leder i Forfatterforeningen, fikk prisen for et modig forfatterskap som utfordrer leseren både litterært og intellektuelt.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober