Hopp til innhold

Konkurransetilsynet varsler milliongebyr til fire forlag

Konkurransetilsynet har i dag varslet Cappelen Damm, Gyldendal, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug om at tilsynet vurderer å fatte vedtak om ulovlig samarbeid og ilegge overtredelsesgebyr på til sammen 23 millioner kroner.

1000272550

UFORSTÅELIG: Direktør i CappelenDamm Tom Harald Jensen

Foto: Norrud, Erik / Samfoto Dagsavisen

– Vi skal nå se nøye på Konkurransetilsynets begrunnelse for å foreslå at Cappelen Damm skal ilegges bot, før vi bestemmer oss for hvordan vi går videre med saken, sier Tom Harald Jenssen adm. dir. i Cappelen Damm i en pressemelding.

Konkurransetilsynet mener at forlagene Cappelen Damm, Gyldendal, Schibsted Forlag og Aschehoug har samarbeidet om en kollektiv boikott av Interpress, og utvekslet konkurransesensitiv informasjon, sier settekonkurransedirektør Mads Magnussen i en pressemelding.

– Ved den kollektive boikotten stod forlagene samlet om ikke å distribuere bøker til massemarkedet gjennom Interpress, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese til NRK.

Massemarkedet omfatter utsalgssteder for bøker som ikke er tradisjonelle bokhandler, slik som kiosker, dagligvarebutikker, postkontor og bensinstasjoner.

– Uforståelig

Cappelen Damm mener det er uforståelig at Konkurransetilsynet varsler om dette gebyret.

– Cappelen Damm har ikke levert via Interpress siden 2008. Bakgrunnen for dette er at Interpress, etter vår mening, har hatt for høy retur, for høye kostnader og svake administrative rutiner. Påstand om deltakelse i boikott eller noen form for koordinering av hva de andre deleierne i Bladcentralen skulle foreta seg i forhold til Interpress, virker mot denne bakgrunn uforståelig, sier Jensen.

Aschehoug skriver på sine nettsider at de tar Konkurransetilsynets foreløpige konklusjon til etterretning.

– Vi vil nå gjennomgå varslet grundig og følge opp overfor Konkurransetilsynet frem til fristen som er satt til 15. september, sier Mads Nygaard.

Sikret bevis

Konkurransetilsynet gjennomførte 8. og 9. april 2014 bevissikring hos de involverte forlagene.

Konkurransetilsynet varsler at Cappelen Damm ilegges et gebyr på 9,1 millioner kroner, Gyldendal ilegges et gebyr på 6,37 millioner kroner, Vigmostad & Bjørke ilegges et gebyr på 4,56 millioner kroner og Aschehoug ilegges et gebyr på 3,41 millioner kroner.

Vigmostad & Bjørke overtok i 2015 Schibsted Forlag og holdes derfor ansvarlig for overtredelsen. Schibsted ASA vil imidlertid holdes solidarisk ansvarlig.

– Vi ser svært alvorlig på samarbeidet og gebyrene som varsles understreker dette, sier Nese.

Foreløpig vurdering

Konkurransetilsynet understreker at vurderingene som presenteres i varselet er foreløpige, og at det ikke er truffet endelig vedtak i saken.

Etter forvaltningsloven har selskapene anledning til å uttale seg før tilsynet treffer vedtak. Forlagene har frist til 15. september 2016 med å inngi sine merknader til varselet.

– En ripe i lakken

Agnes Moxnes

EN RIPE I LAKKEN: NRKs Kulturkommentator Agnes Moxnes

Foto: NRK

– Hvis det viser seg å være riktig at de har forbrutt seg mot norsk lov, så er det en kostbart ripe i lakken både økonomisk og for omdømmet til disse kulturforlagene, sier NRKs Kulturkommentator Agnes Moxnes.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)