Hopp til innhold

Kritisk til mengden av kjendis-barnebøker: – Barn vil først og fremst ha gode bøker

Forlagene prioriterer barnebøker som er skrevet av kjente ansikter, mener Barnebokinstituttet og foreningen for barne- og ungdomsbokforfattere. Fullstendig feil, svarer forlag.

Barnebøker

Det er flere barnebøker nå enn tidligere som er skrevet av kjendiser, sier lederen i foreningen Norske barne- og ungdomsbokforfattere.

Foto: Egmont/Bonnier/Cappelen Damm/Kagge/Gyldendal

– Barn og unge driter i hvem som har skrevet boka. De er ute etter god litteratur og spennende bøker, sier Steffen Sørum.

Han er faglig leder ved forfatterutdanningen til Norsk barnebokinstitutt som utdanner barnebokforfattere. Sørum mener han ser et økende kjendisfokus, sammenlignet med tidligere:

– Vi har nå studenter hos oss som blir forbigått til fordel for bøker skrevet av kjente ansikter, forteller Sørum.

Steffen Sørum

Steffen Sørum er selv forfatter og har tidligere jobbet flere år i barne- og ungdomsavdelingen til Cappelen Damm.

– Går ut over debutanter

– Jeg er redd for at kjendiser blir prioritert fremfor kvalitet, sier Alexander Løken, leder i foreningen Norske- og ungdomsbokforfattere.

– Det virker som det er en oppadgående trend med kjendisbarnebøker, sier Løken.

Både Alexander Løken og Steffen Sørum understreker at kjente personer selvsagt også kan skrive gode barnebøker, men de frykter at forlagene prioriterer kjendiser fremfor andre.

– Dette går ut over barnebokdebutanter og mindre kjente forfattere, sier Løken.

Blüchers hemmelighet og forfatter Alexander Løken

Alexander Løken er kritisk til den økende trenden av barnebøker skrevet av kjente ansikter.

Foto: Cappelen Damm/Moment Studio

TV-ansikter, influensere og komikere

De siste årene er det blitt utgitt flere barne- og ungdomsbøker skrevet av personer som i utgangspunktet er kjent for noe annet enn å være forfatter.

– Det har unektelig blitt flere slike utgivelser de siste årene, forteller litteraturkritiker i NRK, Anne Cathrine Straume.

Straume har hatt ansvaret for å anmelde barne- og ungdomslitteraturen i en årrekke:

– Vi ser tendensen på forlagenes lister over hvilke bøker som kommer hvert år, sier hun.

Forlaget Cappelen Damm har gitt ut flere av barnebøkene som er skrevet av TV-ansikter, influensere og komikere. Som Mikkel Niva, Tuva Fellman, Ronny Brede Aase, Robert Stoltenberg og nå – Fridtjof Stensæth Josefsen.

– Vi ønsker den gode fortellingen, uavhengig av hvem som har laget den, sier Ragnfrid Trohaug, forlagssjef i barne- og ungdomsavdelingen til Cappelen Damm.

Ragnfrid Trohaug

Ragnfrid Trohaug mener Cappelen Damm ikke prioriterer barnebøker skrevet en kjendiser.

Foto: Cappelen Damm

– Vi gir også ut masse bøker skrevet av mindre kjente barnebokforfattere, så premisset her er feil. Det ene går ikke på bekostning av det andre, sier Trohaug.

Forlagssjefen sier likevel at det er en fordel rent salgsmessig å bruke kjente navn:

– Det er selvfølgelig en kjempefordel ute i markedet med personer som allerede har et publikum og som har vist at de kan kommunisere med folk. Og hvis det finnes noen triks i boka for at enda flere barn og unge kan lese i dette landet, så skal vi selvsagt bruke de triksene.

Forlagene kontakter kjendisene

Komiker Fridtjof Stensæth Josefsen gir ut sin første barnebok denne uken. «Korpset som tok til høyre i stedet for venstre» handler om et korps som går seg vill på 17. mai.

– Det var vanskelig å finne en idé som fungerte som en barnebok. Jeg gjorde flere forsøk, men endte opp med denne, som egentlig var en idé jeg hadde til en sketsj en gang, forteller Josefsen.

Fridtjof Stensæth Josefsen

Fridtjof Stensæth Josefsen er stolt av sin første barnebok om et korps som går i fullstendig feil retning.

Foto: Maria Kleppe Vihovde

Komikeren, blant annet kjent fra NRK-serien «Manndag», forteller at det ikke var han som kontaktet forlaget, men Cappelen Damm som kontaktet ham. En vanlig fremgangsmåte, forteller forlagssjef Trohaug.

– Det går begge veier. Noen ganger kommer de til oss, noen ganger går vi til dem.

Trohaug understreker til slutt at de er opptatt av kvalitet og at de har måttet takke nei til flere bokmanus skrevet av kjente personer som har kontaktet dem – eller som de har kontaktet.

Kulturstrøm

  • «Spillet»-Gullruten stjålet

    TV 2 melder at vinnerne av Gullrute-statuetten for beste konkurransedrevne reality, «Spillet», fikk frastjålet sin gylne pris på etterfesten lørdag kveld.

    Det bekrefter produksjonsselskapet Mastiff.

    – Vi oppbevarte den på et sted hvor bare vi i Mastiff hadde tilgang, og plutselig var den borte derfra. Det er ingen av oss som har tatt den, så da skjønte vi at den hadde blitt stjålet, sier produsent Anja Larsen til TV 2.

    Vinnerne håper synderen tar kontakt og leverer prisen tilbake.

  • Israel ikke med på Eurovision-åpningsseremoni

    Søndag skal Eurovision-uken innvies i Malmö i Sverige, men det blir uten Israels artist Eden Golan på den turkise løperen, melder Göteborg-Posten.

    Ifølge arrangørene står Eden Gola over fordi søndag sammenfaller med jom hashva, en jødisk minnedag over holocaust og heltemot.

    Det er også tidligere meldt at Israel ikke kommer til å delta på åpningsseremonien.

    Det har vært store protester mot Israels deltakelse i forbindelse med krigføringen i Gaza, men det er ikke begrunnelsen for at Israel uteblir her.

  • 1,6 millioner på Madonna-konsert

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro lørdag kveld.

    Ifølge Deadline er pulikumstallet anslått til 1,6 millioner mennesker.

    Giga-gratiskonserten markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP