Hopp til innhold

– Fordi de er framtida til norsk litteratur

Tiger Garté ville gjøre noe for debutantene og debuterer selv med bokfestival denne helga.

Tiger Garté

Tiger Garté fra Surnadal er forlagssjef i Aschehougs nye imprint-satsing Tigerforlaget og har fått moderskipet med på å lage festival i festivalen.

Foto: Nathan W. Lediard

Oslo Bokfestival kan skilte med forfattere som Unni Lindell, Anne B, Ragde og Carl Frode Tiller. Debutantfestivalen er en del av programmet og arrangeres for aller første gang. Forfatter, readktør og forlagssjef Tiger Garté vil ha mer fokus på de helt ferske forfatterne.

Hvorfor trenger debutanter ekstra oppmerksomhet?
– Fordi de er nyutklekka, få veit om dem fra før, og ikke minst: Fordi de er framtida til norsk litteratur.

Hva gleder du deg til med Debutantfestivalen?
– Jeg gleder meg over at vi har fått det til, fått festivalen opp og stå på noen få måneder, at så mange vil delta og så mange roser initiativet. Det gjør meg varm og lykkelig. Og når ferske forfattertalenter da går opp på scenene og skinner, så kan det ikke bli bedre. Den neste Ambjørnsen eller Nesbø kan lese med skjelven stemme i helga. Det er spennende!

Hva gruer du deg til denne helgen?
– Ingenting. Det blir et veldig tut og kjør, med mye som skal klaffe og mye som kan gå galt. Men da smaker også vinen ekstra godt under avslutningsfesten, når alt har gått bra.

Hva er det du liker ved debutanter?
– Nerven og nyskapenheta. Hva kommer nå, liksom? Det kan være kiss, kiss, bang, bang, eller noe veldig skjørt og selvgjenkjennelig. Man skriver ut sjela si i første boka, og alt står på spill. Dét synes jeg er fascinerende.

Hva tror du er mest vanskelig for en debutant?
– Å bli lest. Og sett. Derfor Debutantfestivalen.

Hvilken bok leser du selv nå?
- En kredbok: Carl Frode Tillers «Innsirkling 3». Og en guilty pleasure: «Hegnar - outsider på innsiden».

Tiger Garté

Altmuligmannen Tiger Garté gleder seg til å høre debutanter lese og til vinen på avslutningsfesten.

Foto: Nathan W. Lediard

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober