Hopp til innhold

Måtte forlate Operaen mot sin vilje

Per Boye Hansen får ikke forlenget åremålet som sjef for Operaen. – Jeg ønsket det, men fikk beskjed om at det ikke blir forlengelse. Noen begrunnelse har jeg ikke fått, sier en skuffet operasjef.

Per Boye Hansen

ÅREMÅLET FORLENGES IKKE: Per Boye Hansen fortsetter ikke i jobben som operasjef utover sommeren 2017.

Foto: Morten Holm / Scanpix

I 2011 ble det klart at Per Boye Hansen ble ny sjef i Den norske opera, med et åremål på fem år.

Fredag ettermiddag ble det kjent via en pressemelding at den tidligere festspillsjefen ikke fortsetter når åremålet utløper sommeren 2017. Han planlegger nå operaprogrammet for 2016/17, og det jobbes nå med å finne hans etterfølger.

– Har ikke fått begrunnelse

Nils Are Karstad Lysø

VIL IKKE KOMMENTERE: Administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø sier at de har hatt samtaler og forhandlinger, men at de ikke har nådd en felles forståelse om veien videre.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er med tungt hjerte jeg må meddele at mitt åremål ved Den Norske Opera & Ballett ikke vil bli forlenget. Etter samtaler og forhandlinger med administrerende direktør og vårt styre, har det ikke lykkes oss i å komme frem til den felles forståelse som er nødvendig for et fornyet langsiktig samarbeid, sier Per Boye Hansen i en pressemelding.

Via e-post utdyper Per Boye Hansen overfor NRK.no hva som har skjedd:

– Uenigheten har gått på om jeg skal få fortsette eller ikke. Jeg har ønsket det, men fikk beskjed fra administrerende direktør om at han ikke ønsket å innstille på forlengelse. Noen begrunnelse har jeg ikke fått, skriver han.

– Du ønsket selv å fortsette?

– Ja, absolutt, og jeg hadde allerede lagt planer ut over perioden på mitt åremål. I operaverdenen er tre år veldig kort planleggingstid, sier han.

Radikal

Operaanmelder Eystein Sandvik

NRKs operaanmelder Eystein Sandvik spekulerer rundt om Per Boye Hansen kan ha vært for radikal.

Foto: Bård Skar / NRK

– Det var noe støy rundt Peer Gynt-oppsetningen. Har dette hatt noen innvirkning på at du ikke fortsetter?

– Som sagt vet jeg ikke hva som ligger bak avgjørelsen annet enn at det skal bygge på en helhetlig vurdering. Hva som ligger i det vet jeg ikke, skriver han.

NRK-kommentator Eystein Sandvik sier at Per Boye Hansen har brukt flere regissører som står for en radikal tilnærming til kjente operaer.

– Han har gjort det med til dels med stor suksess. Det var vært gode, interessante oppsetninger. Men det kan hende noen synes det blir for radikalt, sier Sandvik.

Per Boye Hansen sier at det ville overraske ham sterkt dersom dette er aspekter som er tatt med i en helhetsvurdering.

– Vi har fått stor anerkjennelse for våre nyproduksjoner. Men som sagt vet jeg ikke hva som ligger bak.

Ikke enige

Administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø sier at de har hatt samtaler og forhandlinger, men at de ikke har nådd en felles forståelse om veien videre.

– Det er alltid en helhetsvurdering som ligger bak, men jeg kan ikke gå inn på enkelthetene i denne saken.

– Så det er ingen dårlig stemning mellom dere og Per Boye Hansen?

– Nei, det vil jeg ikke si, sier han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober