Hopp til innhold

Nå kommer den amerikanske versjonen av «Skam»

Den verdenskjente tv-produsenten Simon Fuller har kjøpt rettighetene til NRK-serien «Skam». Den amerikanske versjonen kan komme allerede i 2017.

Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam

FLØRT: Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam.

Foto: Skam / NRK P3

Simon Fuller har skapt store internasjonale TV-suksesser som «Idol», «So You Think You Can Dance», og var dessuten mannen bak popgruppa Spice Girls.

Nå har han kjøpt rettighetene til å produsere «Skam» for det amerikanske tv-markedet. Planen er å lage en amerikansk sesong allerede i løpet av 2017.

– «Skam» har potensial til å bli en innflytelsesrik serie i Nord-Amerika, hvor vi ikke har noe lignende. Det viser at Norge og Skandinavia er i front på innovasjon og kreativitet, og jeg er stolt av å være med å gjøre «Skam» tilgjengelig for et mye større publikum enn i dag, sier Fuller til NRK.

Tro mot originalen

Fuller tok kontakt med NRK i juni og var på Marienlyst i august. Siden da har forhandlingene om rettighetene pågått, frem til kontrakten ble underskrevet denne uken.

– «Skam» er en viktig serie fordi den har et helt spesielt innhold, laget med ærlighet og integritet for et yngre publikum. Serien er ledende i hvordan den utforsker ulike kanaler og plattformer for historiefortelling, sier Fuller.

fire stolte

BESØK FRA USA: Her er Simon Fuller på besøk hos Skam-redaksjonen i august. Fra venstre: Ole Hedemann, Simon Fuller, Håkon Moslet og Marianne Furevold-Boland.

Foto: NRK

Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, er stolt over avtalen med Fuller.

– Det har vært viktig for oss å være trygg på at han kan lage en god versjon av«Skam» i USA. Vi opplever at Fuller er en mann som forstår kjernen i serien og som er fascinert av publiseringsformen til «Skam». Han ser på serien som noe genuint nytt, sier Håkon Moslet, redakasjonssjef i NRK P3.

– Hvor nært vil den internasjonale versjonen være den norske handlingen og karakterene der?

– Intensjonen hans er at den skal være tro mot originalen med mange av de samme kvalitetene.

– Hvor mye penger får NRK for et slikt rettighetssalg?

– Hvis det blir produksjon, og det blir en suksess, så kommer det en del penger tilbake til NRK. Men det er ikke det viktigste for oss.

Flere ønsker å kjøpe rettighetene

Det har, ifølge Moslet, vært flere som har vært i kontakt med NRK med et ønske om å kjøpe rettighetene.

– Han var det første og den beste. Og så har det kommet flere til i løpet av høsten.

Kommer dere til å vurdere å selge rettighetene til flere?

– Nå vil vi først og fremst fokusere på sesong fire her hjemme som kommer til våren. Så kommer det etterhvert en versjon i USA. Og så får vi se om det blir noe mer, sier han.

New York Times omtaler også saken, og kaller «Skam» en internasjonal kulthit.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober