Hopp til innhold

Norske museer får tilbud om ulovlige kulturminner fra krigsområder

Flere norske museer har blitt tilbudt kulturminner fra krigsherjede områder i Midtøsten. Jødisk museum i Oslo ble tilbudt skriftruller som kan være flere tusen år gamle.

Jødisk museum i Oslo ble kontaktet av en mann med tilknytning til Nord-Irak som hevdet han hadde gamle jødiske skriftruller gravd opp i Erbil.

TOK KONTAKT: Jødisk museum i Oslo ble kontaktet av en mann med tilknytning til Nord-Irak som hevdet han hadde gamle jødiske skriftruller funnet i Erbil. Reporter: Gaute Zakariassen.

– Han sa de var funnet i Erbil. Jeg har ikke mulighet til å vite om det er sant.

Mats Tangestuen ved Jødisk museum forteller om da han og kollegene ble kontaktet av en ukjent mann.

Hevdet kulturminner kom fra slektninger

Mats Tangestuen er faglig leder for Jødisk Museum i Oslo. Han hadde hørt om et møte om Norge skulle ta imot polske jøder på flukt. Møtet ble nøkkelen til å finne ut hva som egentlig skjedde.

VARSLET POLITIET: Faglig leder Mats Tangestuen ved jødisk museum sier museet tipset Økokrim om skriftrullene de ble tilbudt.

Foto: NRK

– Vi fikk et par telefoner der han lurte på om vi var interessert i gamle, jødiske tekstruller. Dette var ifølge ham noe slektninger hadde gravd opp på et område der det hadde bodd jøder før. Det var alt han sa, og så sendte han disse filmene. Der sluttet all kontakt.

– Ville han selge skriftrullene?

– Jeg tror det. Selv om penger aldri ble nevnt, går jeg ut fra at det ikke var et ønske om å redde dem, men om å selge dem, forteller Tangestuen.

Museet svarte ikke på tilbudet, men tipset Økokrim.

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland sier Økokrim vet at norske museer har blitt kontaktet om kulturminner fra krigsområder.

– Økokrim er kjent med at museer skal ha blitt kontaktet av personer som ønsket å selge kulturminneobjekter som angivelig skal være fra Syria-Irak-området. Dette er noe vi følger opp, sier Høviskeland.

Ber museer kontakte politiet

Førstestatsadvokaten ber museer som blir kontaktet om kulturminnegjenstander, om å ta kontakt med lokalt politi eller Økokrim.

Hans Tore Høviskeland

BER OM TIPS: Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim sier det er viktig at museer melder fra om alle mistenkelige henvendelser.

Foto: NRK

– Det er viktig at museet gir beskjed til sitt lokale politidistrikt eller til Økokrim når de får slike henvendelser, slik at vi kan undersøke nærmere. Det er stort fokus på problemet internasjonalt, og det kan være opplysninger av betydning for oss i videre etterforskning av denne typen saker, sier Høviskeland.

– Frykter dere at det er museer som ikke tar kontakt?

– Vi har ikke grunn til å tro det. Vi håper og tror at de tar kontakt med oss.

– Finansierer krig og terror

Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet sendte i mars ut en felles appell om rasering av kulturminner i Irak og Syria, der de blant annet oppfordrer til å melde fra dersom man mistenker ulovlig handel.

Bjørgulv Borgundvaag

TAR AVSTAND: Statssekretær Bjørgulv Borgundvaag (H) sier ulovlig handel med kulturminner kan bidra til å finansiere krigs- og terrorhandlinger.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

– Jeg opplever at norske museer har en stor bevissthet rundt etiske spørsmål. og jeg håper oppmerksomheten rundt dette tilfellet bidrar til at norske museer har høy aktsomhet, sier statssekretær Bjørgulv Borgundvaag (H) i Kulturdepartementet.

– Og hvis museer skulle falle for fristelsen?

– Det vil jeg ta sterkt avstand fra. Vår felles kulturarv skal forvaltes i de landene den hører hjemme. Raseringen av kulturarven som foregår i Irak og Syria er forferdelig. Utførsel av kulturgjenstander derfra er ulovlig, og er med på å finansiere krigs- og terrorhandlinger, sier Borgundvaag.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.