Hopp til innhold

Piratdommen: – Nytter ikke å stenge uten gode alternativer

IKT Norge mener dommen om å blokkere tilgangen til piratnettsteder ikke vil ha noe å si hvis det ikke kommer gode alternativer på plass. – Dette er nok ikke slutten på ulovlig fildeling i Norge, sier direktør Torgeir Waterhouse.

Demonstrasjoner

PIRATE BAY: Lovligheten av fildelingsnettstedet Pirate Bay har blitt demonstrert for ved flere anledninger. Nå blir nettsiden stengt i Norge.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Torgeir Waterhouse

GODE LØSNINGER: Torgeir Waterhouse tror ikke dommen vil ha særlig mye å si hvis ikke brukerne blir tilbudt gode alternativer der de kan betale for innholdet de vil ha.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

I dag fastslo Oslo tingrett at norske internettleverandører må stenge tilgangen til syv av de mest populære nettstedene for ulovlig fildeling.

Det betyr at Telenor og de andre store nettleverandørene kommer til å stenge tilgangen til en rekke sider hvor man ulovlig kan laste ned film og musikk.

Men direktøren i IKT Norge, som representerer norske teknologibedrifter, tror ikke dommen kommer til å stoppe piratene.

Er dette begynnelsen på slutten på ulovlig fildeling i Norge?

– Mest sannsynlig ikke, sier Torgeir Waterhouse.

Waterhouse: – Vi trenger høykvalitetsløsninger

Han er sikker på at forbrukerne kommer til å fortsette å velge ulovlige løsninger hvis de ikke får gode tjenester de kan betale for.

– Hvis man skal ha slutt på det må man tilby gode høyvalitetsløsninger som brukerne er interessert i, sier direktøren.

Waterhouse mener likevel dommen kan ha noe å si for brukernes holdninger til ulovlig fildeling.

– Det viktigste med denne dommen er at langt flere mennesker enn før vil bli bevisst på at det er en forskjell på lovlige og ulovlige tjenester. Det kan påvirke noen holdninger, får vi håpe.

Borgersrud: – Et angrep på ytringsfriheten

Aslak Borgersrud

GRÅTER/LER: Aslak Borgersrud tror de fleste med grunnleggende datakunnskap vil kunne gå rundt blokkeringen av fildelingsnettstedene.

Foto: Kim Jansson / NRK

Teknologientusiast og tidligere PC World-redaktør Aslak Borgersrud har allerede latterliggjort dommen på twitter.

– Det er det evige spørsmålet om man skal le eller gråte, jeg har ikke bestemt meg. Jeg mener at Pirate Bay har vært et nettsted av stor verdi, selv om det er mindre viktig nå. Jeg tror det er viktig å ha nettsteder hvor folk kan legge ut informasjon fritt, sier han til NRK.

Borgersrud tror søksmålet var feil vei å gå for rettighetshaverne.

– Hvis norske rettighetshavere er forbanna på Pirate Bay, bør de saksøke Pirate Bay. Å blokkere nettsteder er et angrep på ytringsfriheten.

Laster Twitter-innhold

Han tror likvel enhver bruker med grunnleggende forståelse av internett vil komme seg rundt blokkeringen.

– Det vil ha den effekten at færre mennesker vil gå til Pirate Bay. Men mindre piratkopiering, nei det kan jeg ikke tenke meg. Pirate Bay er ikke lenger folks foretrukne sted for piratkopiering. Dessuten er denne typen blokkering så lite virkningsfull at alle med teknologisk kompetanse og evnen til å bruke Google vil kunne piratkopiere like mye som før.

Pirate Bay-grunnlegger Peter Sunde har også reagert på dommen, på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)