Hopp til innhold

Rhinens ridderborger

En reise langs Rhinen er også en ferd gjennom eventyrland. Mellom Koblenz og Bingen ligger middelalderborgene tett i tett. De har gitt rom for myter og sagn som fremdeles lever i musikk og diktning.

En borg ved Rhinen

En typisk borg ved Rhinen.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Burg Rheinfels er idag hotell.

Burg Rheinfels er idag hotell.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Med sine slott og sitt landskap med klipper og vinmarker ble derfor denne midtre delen av Rhinen (Mittel Rhein - i mortsetning til Hoch, Ober und Nieder Rhein) innlemmet i Unescos verdensarvliste i 2002.

Middelaldersk forførende

De fleste av borgene stammer fra det 12. århundre. Og mange av dem kneiser stolt på toppen av en høyde, Med sine tykke murer og vanskelige tilgjengelighet var de nesten uinntagelige for fremmede. Her hersket "ridderkulturen", og det ble konkurrert både innen sang og med sverd og lanse.

Forbilder for kunst

I dette femte programmet i vår serie fra Rhinen ser vi nærmere både på selve bygningene og livet innenfor slottsmurene. Og ikke minst er det interessant å se på hvilken betydning ridderkulturen har hatt og hvordan mytene enda lever - for eksempel gjennom Richard Wagners operaer Parsifal og Tannhäuser. Og hvem kjenner vel ikke Heinrich Heines dikt om Lorelei? Sagnet han diktet videre på om den vakre kvinnen som satt på toppen av klippen Lorelei der Rhinen var smalest? Der oppe satt hun og kjemmet sitt gyldne hår og distraherte de stakkars sjøfarende slik at de gikk på grunn i det vanskelige farvannet.

Den berømte klippen Lorelei sett fra Rhinen.

Den berømte klippen Lorelei sett fra Rhinen.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Romantiske forbilder

Borgene ble også forbilder for slottene Hohenschwangau og Neuschwanstein som henholdsvis kong Ludvig I og kong Ludvig II fikk bygget i Bayern. Neuschwanstein ble deretter mønster for Disneys eventyrslott.

Burg Stolzenfels var forbilde for Ludvig 1.s "Hohenschwangau" i Bayern.

Burg Stolzenfels var forbilde for Ludvig 1.s 'Hohenschwangau' i Bayern.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Burg Katz ved Rhinen.

Burg Katz ved Rhinen.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
En borg med den typiske taggekanten øverst.

En borg med den typiske taggekanten øverst.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)