Hopp til innhold

Roskilde frykter «dansk Øyafestival»

Festivalbransjen frykter for Roskildefestivalens fremtid om en av de store arrangørene starter festival i København. – En slik festival kan bli et problem, sier festivalen selv.

Roskilde

POPULÆR: Roskildefestivalen har en høy stjerne i Norge. Flere tusen musikkfrelste nordmenn reiser ned til festivalen hvert år.

Foto: TORKIL ADSERSEN / Afp/NTB Scanpix

Svein Bjørge

TONS OF ROCK: Svein Bjørge er sjef for den nye rockefestivalen «Tons of Rock» i Halden. Han tror Roskilde får problemer hvis en av de store festivalarrangørene viser muskler i samme område som Roskilde.

Foto: Tons of Rock

Forrige uke skrev NRK.no at flere store norske festivaler er redde for at internasjonale aktører skal utkonkurrere dem.

I Danmark går ryktene om en stor ny byfestival i København som skal konkurrere med den enormt populære Roskildefestivalen.

– Alle vet at noen går og planlegger noe stort i København. Jeg tror det kommer neste år, sier Ronnie Hansen, sjefen for konsertscenen Pumpehuset i den danske hovedstaden, til Politiken.

Roskilde: – Kan bli et problem

Det er i så fall dårlig nytt for Roskilde-festivalen.

– Roskilde hadde fått et kjempeproblem hvis Scorpio (se faktaboks) hadde plassert en diger festival i København samtidig som dem, sier Tons of Rock-festivalsjef Svein Bjørge til NRK.no.

– De har allerede begynt å merke trykket, sier Bjørge.

Roskildeleiren innrømmer at det hadde blitt mye vanskeligere å arrangere festival hvis de hadde fått kraftig konkurranse fra de store internasjonale aktørene.

– En byfestival i København kan bli et problem hvis vi kommer til å slåss om navn vi begge har lyst til å ha på plakaten, sier musikksjef hos Roskilde-festivalen, Rikke Øxner.

Slutt for «campingfestivalene»?

Hvert år drar tusenvis av nordmenn til Roskilde for å leve det skitne campinglivet mens de får se noen av verdens største artister og band. Men det kan virke som tiden jobber mot Roskilde og de andre «campingfestivaler».

Øya i Oslo, Way out West i Göteborg og Northside i Aarhus er eksempler på urbane byfestivaler som ser ut til å være fremtiden.

Men hvem skal stå bak en slik festival?

Flere, inkludert nevnte Hansen, har hatt lyst. Men alt tyder på at det blir en stor aktør som vil prøve å gi Danmark en stor hovedstadsfestival.

Scorpio: – Ingen kommentar

FKP Scorpio blir av flere nevnt som en av de mest aktuelle aktørene. Giganten arrangerer allerede 16 festivaler i fem forskjellige europeiske land.

Men Scorpio-sjef Folkert Koopmans vil ikke kaste bensin på ryktebålet.

– Jobber du med å arrangere en stor festival i København neste år?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Koopmans til NRK.

Øyafestivalen

ØYAFESTIVALEN: Byfestivaler der man kan ta seg en dusj på et hotellrom mellom konsertene blir mer og mer populære.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters