Hopp til innhold

Skal knuse «fylla»-myter på NRK

I høst skal programleder Ole André Sivertsen skjenke unge nordmenn på TV for å gi seerne en bedre forståelse av hva fylla gjør med oss. NRK er forberedt på at serien vil skape kontroverser.

Programleder Ole André Sivertsen har forsket på bakrus, og skal i dette programmet bekrefte eller avkrefte myter om alkohol.

VIDEO: Se et av alkoholforsøkene fra et av programmene i serien 'Fylla', som starter på NRK3 i oktober.

Hvorfor skal så mange «snakke seriøst» etter tre, fire glass vin? Og går det an å unngå bakrusen etter en hard kveld på byen? Det er bare noen av spørsmålene den naturfagsinteresserte sivilingeniøren og programlederen Ole André Sivertsen skal gi deg svarene på i løpet av høsten på NRK3.

Den tidligere «Newton»-programlederen er fullt klar over at det er kontroversielt å skjenke folk på TV. Han understreker imidlertid at alle eksperimentene ble gjennomført i kontrollerte former.

Les også: – Det drøyeste programmet i NRK Supers historie

Se en oversikt over resten av NRKs høst-programmer i listen til høyre for artikkelen.

Spre kjent kunnskap

"Fylla", nytt program med Ole André Sivertsen

Ole André Sivertsen viser hva alkohol gjør med deg i serien 'Fylla'.

Foto: NRK

– Vi hadde et godt apparat rundt alle deltagerne. Og det er ikke sånn at vi bare skjenket dem vilkårlig, alle testene er gjentagelser av allerede kjente, seriøse vitenskapelige forsøk, forklarer Sivertsen til NRK.no.

– Idéen med programserien er å spre allerede kjent kunnskap, selv om forskerne nok ikke vil bifalle selve måten vi gjør det på, legger programlederen til – og påpeker at alle de opprinnelige forsøkene sannsynligvis er gjennomført på laboratorier med reagensrør.

Les også: Kvinner sover dårlig etter fylla

I løpet av seks programmer skal programmet, som Sivertsen selv omtaler som «en blanding av helgefylla og forskning», blant annet vise hva alkohol gjør med reaksjonshastigheten, motorikken og de sosiale grensene. I tillegg kommer Sivertsen til å avsløre hvilke metoder som virker best mot bakrus, et tema han selv har forsket på og skrevet bok om tidligere.

– Vi kommer også til å vise hvordan du får mest ut av alkoholen du har drukket, sier programlederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingen pekefinger

– Hva vil du si til de som ennå ikke har sett programmet, men mener at dette kan virke som en motivator for ungdom og deres alkoholforbruk?

– Det er ingen pekefingre i programmet, vi prøver bare å formidle info. Så må folk bruke den informasjonen slik de vil, enten det er å drikke mindre, drikke smartere eller unngå bakrus dagen derpå.

Les også: Slik reagerer hjernen på alkohol

Prosjektleder Pia Basberg i NRK er også forberedt på kritikken som måtte komme i forbindelse med serien, som hun omtaler som NRK3s nye signaturserie etter «Trekant».

– Det er ikke til å komme utenom at det vil være noen som ikke liker dette. Samtidig tror jeg ikke drikking er like kontroversielt som sex, vi har jo sett mye full ungdom på TV de siste årene, uttaler Basberg til NRK.no.

Hun mener «Fylla» er et underholdningsprogram ungdom og unge voksne kan identifisere seg med, men tviler på at noen kommer til å drikke mer eller mindre etter å ha sett serien.

– Imidlertid kommer de til å ha større forståelse for hva som skjer når man drikker, og konsekvensene ved dette, tror prosjektlederen.

Les også: Avholdsbevegelsen trenger et løft

Ungdomsfesting

For å vise at de tar ungdommene og deres festkultur på alvor, har produksjonsteamet også vært med på forskjellige ungdomsfester for å dokumentere fylla, både på Oslo vest og på bygdefest.

I tillegg til å filme fyllekulene på virkelige fester, er det i hvert program med et nøye utvalgt testpanel som skjenkes for å illustrere de vitenskapelige funnene. Det manglet ikke på søknader fra unge, festglade mennesker da disse gruppene skulle settes sammen, men det var ikke bare for produsentene å velge og vrake.

– Det var mange søknader fra avviste «Paradise hotel»-deltagere, for å si det sånn. Men det var vanskeligere å få ta i en som tåler alkohol dårlig, for at han skal drikke på TV og vise hvordan han oppfører seg, forteller Sivertsen.

«Fylla» har premiere på NRK3 og nrk.no i oktober.

Fylla - ny vitenskapelig serie på NRK3

Har kroppsfasong og størrelse noe å si på hvor mye alkohol du tåler? Det får du svar på i serien.

Foto: Skjermdump / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober