Hopp til innhold

Skal løse gåten om Amelia Earhart

Amelia Earhart forsvant sporløst da hun forsøkte på bli første kvinne til å fly rundt jorda. Nye opplysninger gjør at USAs marine setter i gang et omfattende oppdrag for å løse det 75 år gamle mysteriet.

Amelia Earhart

Amelia Earhart forsvant i det hun skulle sette rekord i å fly jorda rundt. En ny ekspedisjon prøver å finne svaret, og mye tyder på at historien må skrives om.

Foto: Ap

Hva som skjedde etter at man mistet kontakten med Amelia Earhart og navigatør Fred Noonan i flyet «Electra» 2. juli 1937, er et av flyhistoriens store mysterier.

Earhart var en av sin tids store flykjendiser og forsvant i det hun skulle sette rekord i å fly jorden rundt. Hun var på vei til Howland Island, som ligger i Stillehavet, omtrent midt mellom Hawaii og Australia da hun forsvant. Øya var siste stoppested før Honolulu og Oakland, California.

Men Earhart nådde aldri frem til Howland Island. En gruppe flyentusiaster vil i samarbeid med den amerikanske marinen forsøke å finne ut hva som skjedde.

Søker langs flyruta

2. juli er det 75 år siden Earhart forsvant. Den aksepterte sannheten er at Earhart og Noonan navigerte feil på vei til Howland Island, og at de gikk tomme for drivstoff og styrtet i havet.

Amelia Earhart og Fred Noonan

Amelia Earhart og Fred Noonan forsvant sporløst i 1937.

Foto: AP

Men svaret kan være mer komplisert enn som så.

En gruppe flyentusiaster fra The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR)) mener de har svaret på gåten. En ekspedisjonen seiler fra Hawaii 2. juli og vil gjennomføre dypvannssøk langs hele ruta man regner med at Earhart har flydd.

TIGHAR har laget planene for ekspedisjon og har også regnet seg frem til hva som er det mest sannsynlige stedet for Earharts havari.

Overlevde flystyrten

Tighar har allerede sluppet nye opplysninger som har satt hele forsvinningen i nytt lys. Etter at Earhart og navigatør Fred Noonan måtte ta en nødlanding på den øde øya Nikumaroro da de gikk tomme for drivstoff.

De skal ha brukt siste del av drivstoffet til å sene ut radiosignaler om hvor de var, men denne informasjonen nådde aldri redningsmannskapet. Etter en mislykket redningsaksjon ble nødsignalene i ettertid avfeid som tull.

Nå mener entusiastene i TIGHAR at de har klare bevis for at Earhart og Noonan overlevde på den lille øya i lang tid etter krasjet.

Amelia Earhart tiljubles i Londonderry i 1932.

Folket hyller Amelia Earhart i Nord-Irland i 1932 etter at hun ble første kvinne til å krysse Atlanterhavet i en soloflyvning.

Foto: AP

Fant eiendeler og avføring

I senere tid har det dukket opp flere gjenstander som kan indikere at TIGHAR har rett. I 1940, tre år etter forsvinningen, ble det funnet en lommekniv av typen Earhart var kjent for å bruke. I tillegg ble det funnet deler av en mann- og en kvinnesko, en boks med sminke og et glass av samme størrelse som fregnekremen Earhart benyttet.

Disse funnene ble senere rotet bort fra arkivet, men det har dukket opp flere bevis som styrker teorien. På øya er det funnet glassbiter som er slipt til å kunne kutte med, store mengder fuglebein, skjell, fiskerester og avføring det spekuleres i at stammer fra et menneske.

– Analyser av funnene og data pågår fremdeles, men alle bevisene peker i retning av at restene som er funnet stammer fra Amelia Earhart, slår Richard Gillespie, direktør for TIGHAR fast overfor Alaska Dispatch.

Kan bli flere ekspedisjoner

Planene om å finne Earharts flyvrak er finansiert av USAs myndigheter. Ekspedisjonsbåten er utrustet med en høyteknologisk radar som vil gjøre søket svært presist. Dermed vil det for første gang være mulig å undersøke det bratte terrenget utenfor øya Nikumaroro, hvor ekspertene tror at vraket kan befinne seg.

– Målet med ekspedisjonen er å gjennomføre et nøyaktig søk i området vi tror vraket etter Earharts Electra ligger, sier en representant for TIGHAR.

Ekspedisjonen vil ikke hente opp det de eventuelt vil finne, men skal fotografere og føre en presis logg over hvor komponentene befinner seg. Hvis det dukker opp tilstrekkelig mange interessante funn, skal det settes i gang en ny ekspedisjon for å bringe sannheten til overflaten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters