Hopp til innhold

Skam får hederspris

Dramaserien Skam får Sanitetskvinnenes hederspris for å sette søkelys på den virkeligheten dagens unge lever i.

Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam

Even og Isak liggende på sengen i en scene fra en tredje sesongen av Skam.

Foto: Skam / NRK P3

– Skam-serien tar opp alvorlig tematikk som overgrep, spiseforstyrrelser, skjønnhetstyranniet, diskriminering, fremmedfrykt, seksualitet, rus og likestilling i en realistisk og åpen setting, noe som gir omverdenen mulighet for å sette temaene på dagsorden.

Det sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Fredrikkeprisen som er Norske Kvinners Sanitetsforenings hederspris tildeles i år manusforfatter Julie Andem og Skam seriens skuespillere.

– Seriens tittel og tematikk tar opp ødeleggende myter og viser hvordan enkeltpersoner opplever fordømmelse, men også hvordan man stolt kan heve seg over samfunnets fordømmelse, eller følelse av fordømmelse. Serien når frem til ungdom og voksne, og åpner for samtale og refleksjon rundt alvorlige tema på tvers av generasjoner forklarer Grete Herlofson.

skam

Skam gjengen har bestemt at prispengene skal gis til en jentegruppe.

Foto: NRK

Glad for pris

– Vi er veldig glade og takknemlige for å motta en slik pris. Norske Kvinners Sanitetsforening gjør en stor innsats for barn og unge i Norge og internasjonalt. At en så tradisjonsrik organisasjon ser verdien av å sette fokus på den virkeligheten dagens unge lever i, er inspirerende og ærefullt, sier produsent Marianne Furevold-Boland.

Fredrikkeprisen består av en statuett av Norske Kvinners Sanitetsforenings grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, et diplom og 100.000 kroner. Pengene er ikke for personlig bruk, men skal brukes til et formål innenfor Sanitetskvinnenes arbeidsfelt.

Gir prispengene til jenteorganisasjon

Skam gjengen har bestemt seg for å gi prispengene på 100.00 kroner til jenteprosjektet «Sisterhood». Prosjektet er for jenter mellom 13–21 år bosatt i Oslo området og finnes i flere bydeler og på ressurssentrene til Oslo Røde Kors. Her møtes jenter for å diskutere alt fra vennskap til kjærlighet, sex og fremtidsdrømmer. Eller bare for å være seg selv som det står på organisasjonens nettsider.

Tidligere vinnere av Fredrikkeprisen inkluderer blant annet Gunhild Stordalen, Lene Marlin, Herbjørg Wassmo og Margreth Olin.

Skam får Fredrikkeprisen

Sanitetskvinnenes hederspris ble delt ut i Gamle Logen lørdag.

Foto: Per-Åge Eriksen/NKS

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.