Hopp til innhold

Sony-hackingens kjendisavsløringer

Denzel Washington, Jennifer Lawrence og president Obama får alle gjennomgå på mail sendt mellom ansatte i Sony. Nå er det blitt offisielt sladder. Her er noen av avsløringene etter Sony-hackingen.

The Equalizer

BURDE IKKE VÆRT BRUKT: Fordi kinopublikum generelt er rasister burde man ikke bruke afroamerikanere i hovedroller, ifølge en mailutveksling mellom Sony-ansatte. Her Denzel Washington i The Equalizer.

Foto: United International Pictures

Thomas Spence

REDAKSJONELLE VALG: Enhver redaksjon gjør sine valg. Det er ikke noe hindre at informasjonen er skaffet på ulovlig eller uetisk vis, sier Thomas Spence i Norsk Journalistlag.

Foto: Morten Brakestad

Det siste som har lekket ut er en mailsamtale mellom to høyt ansatte i Sony som skriver at Denzel Washington, som to ganger har vunnet en Oscar, ikke apellerer til kinopublikummet utenlands fordi han er svart.

Avlyste filmpremiere

Aviser verden over kaller det rasistisk. At man ikke bør ha private konvensjoner på jobbmail har Sonys ansatte muligens lært etter hackingen mot selskapet i november.

Da sikret hackere seg både digitale filmkopier, upubliserte filmmanus og sensitive helse- og personaldata om Sonys ansatte i et av de mest omfattende datainbruddene noensinne.

I tillegg til å ha avlyst den kommende premieren av filmen «The Interview» på grunn av terrortrusler fra hackerne, bøyer nå Sonys ansatte sine hoder i skam på grunn av mailsladderen mellom ansatte, nå offentlig eie på grunn av pressens videreformidling av informasjon etter hackerskandalen.

Stjålet materiale

En mengde private mailkonversasjoner er lekket og mange er kritiske til medier som publiserer dette.

New York Times sine reportere får ikke engang lov til å åpne de hackede mailene, med begrunnelse i at det er stjålet materiale, ifølge Huffingtonpost. Andre aviser har ingen betenkeligheter med å publisere det som er kommet frem.

Cate Blanchett

ENKLERE JOBB EN MENN: Cate Blanchett har det enkelt, ifølge Sonys ansatte.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

– At informasjon er fremskaffet på ulovlig eller uetisk vis er ikke noe generelt hindre for at media ikke skal viderebringe det, sier leder av Norsk Journalistlag, Thomas Spence.

Han sier det finnes tusenvis av saker hvor en varsler har brutt både lojalitet i egen bedrift, taushetsplikt eller andre bestemmelser for å få frem saker av viktig, samfunnsmessig betydning.

Jennnifer Lawrence

LETTERE LØNNINGSPOSE: Skuespiller Jennifer Lawrence får dårligere betalt enn sine mannlige medskuespillere, ifølge avsløringer på mail.

Foto: Murray Close / Ap

Saftig sladder

Det er ennå ikke kommet frem nøyaktig hvordan hackerne klarte å komme seg gjennom Sonys sikkerhetsmurer og stjele så enorme mengder data, når det skjedde og hvem som sto bak, men kravet fra hackerne var å stoppe filmen «The Interview», og det har de nå klart.

Det er ingen tvil om at materiale hackere har fått tak i fra Sony inneholder saftig sladder og er gode oppslag for mange aviser over hele verden.

I mailkonversasjoner mellom høyt oppsatte ansatte i Sony blir verdensberømte skuespillere diskutert og disset over en lav sko.

– Enhver redaktør må ta sine redaksjonelle valg om hvor vesentlig slikt er å publisere, sier Spence.

NRK har gått gjennom det som har kommet frem så langt og mye av det er av så privat karakter at vi anser det som uvesentlig å viderebringe. Av relevante avsløringer er dette verdt å nevne:

  • – Kinopublikum er rasister

Denzel Washington beskrives som «en av de beste skuespillerne i sin generasjon», men samtidig skriver en ikke navngitt overordnet i Sony: Jeg tror at det internasjonale kinopublikum er rasister. Generelt blir ikke filmer med afroamerikanske skuespillere i hovedrollen bra besøkt i utlandet, ifølge britiske The Independent.

  • Jennifer Lawrence får dårligere betalt

Hackere avslørte at Jennifer Lawrence får mindre lønn enn både Christian Bale, Bradley Cooper og Jeremy Renner, til tross for Lawrence stadig voksende popularitet.

  • – Kvinnelige skuespillere har det enkelt

I en av e-postene som er blitt lekket omtaler Sorkin skuespillerprestasjonene til Cate Blanchett. Manusforfatteren og produsenten mener Blanchett gjorde en strålende innsats i filmen Blue Jasmine, men at det ikke kan sammenlignes med vanskelighetsgraden som de fem nominerte mennene i kategorien «beste skuespiller» sto overfor.

  • Sony-ansatte blir beskyldt for rasisme

I en mailutveksling mellom ansatte i Sony der det spøkes med at president Obama antakeligvis foretrekker filmer av eller der afroamerikanske skuespillere er med, ifølge Buzzfeed News.​

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP