Hopp til innhold

Springsteen om Trump: Bare det at han stiller til valg, er flaut hvis du er amerikaner

«The Boss» er lite imponert over republikanernes presidentkandidat. Se et utdrag fra kveldens «Skavlan»-intervju her.

FLAU: Bruce Springsteen og Donald Trump har begge bred appell blant USAs hvite arbeiderklasse. Men «The Boss» har lite til overs for den kontroversielle eiendomsmagnaten.

Bruce Springsteen og Fredrik Skavlan

BACKSTAGE: Bruce Springsteen med programleder Fredrik Skavlan under torsdagens innspilling i New York.

Foto: Monkberry

Fredag får Fredrik Skavlan besøk av den amerikanske rockveteranen Bruce Springsteen.

I programmet, som ble spilt inn i New York torsdag, snakker «The Boss» om sin nye selvbiografi «Born to Run», hvor han blant annet forteller åpent om sine problemer med depresjon.

Men New Jersey-rockeren får også spørsmål om hva han synes om sin landsmann, republikanernes presidentkandidat Donald Trump.

– Enkle svar på komplekse spørsmål

Trumps kandidatur har fått stor oppslutning blant USAs hvite arbeiderklasse, den samme arbeiderklassen som Springsteen har sunget om og for gjennom fem tiår.

Selv mener han Trump, som i en årrekke har vært involvert i flere casino- og hotellprosjekter i Springsteens hjemstat, spiller på frykt og tilbyr enkle løsninger.

– Han kommer med enkle svar på veldig komplekse spørsmål. Han forteller folk det de vil høre. Hvis du er ukomfortabel med at Amerika blir brunere, vel, da bygger vi en vegg for å holde de menneskene ute.

Nervøs av Trump

Springsteen har samtidig forståelse for at dårlige tider har gjort det lettere for en kandidat som Trump å sanke støtte.

– Hvis du sliter og du har lidd og du ikke har fått din del av kaka, eller bare strever for å holde familien i live, da kan det være et forlokkende argument. Det er veldig vanskelig å forholde seg til kompleksitetene i politikk. Når noen forteller deg at du skal vente eller være tålmodig, da blir det dessverre god grobunn for en demagog.

Selv om han ikke tror på en Trump-seier i november, er Springsteen beskjemt over at eiendomsmagnaten har klart å komme så nært Det ovale rom.

– Han har kommet nært nok til å gjøre meg nervøs. Jeg tror ikke han kommer til å vinne, men bare det at han stiller til valg, er flaut hvis du er amerikaner.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)