Hopp til innhold

Talkshowstjerne vil «invadere Norge»

TV-komiker Stephen Colbert ber publikum bombardere statsminister Erna Solberg med Twitter-meldinger.

Stephen Colbert

INVASJON: Påtroppende talkshowvert Stephen Colbert vil ha Erna Solberg til å gå foran med et godt eksempel.

Foto: Frederick M. Brown / Afp

Colbert, som i høst tar over som programleder for The Late Show etter David Letterman, la mandag ut en video på programmets Youtube-kanal, skriver Dagbladet.

I klippet oppfordrer komikeren sine følgere til å bruke emneknaggen #EducationFjorAll (ja, med J) til å høflig be Solberg øke støtten til utdanning i utviklingsland.

Mer spesifikt vil han at den norske statslederen øker Norges bidrag til Det globale partnerskapet for utdanning (GPE).

– Norge er ledende i å finansiere utdanning over hele verden, og hvis de går med på å øke sin støtte til Det globale partnerskapet for utdanning, vil resten av verden følge etter, sier Colbert i videoen.

Nå ber han Norge støtte organisasjonen med 100 millioner dollar i året – rundt 830 millioner kroner – over de neste fem årene.

– Norge har alltid vært en trendsetter. Bare se på vikingene, de drev med tåpelige skjegg lenge før Brooklyn gjorde det, sier Colbert, før han avslutter appellen med å spise et stykke lutefisk mens han lytter til norsk svartmetall.

Se hele klippet øverst i artikkelen.

Norge bidro i fjor med 290 millioner kroner til GPE, og utenriksminister Børge Brende har varslet at den årlige støtten skal trappes gradvis opp til 590 millioner innen 2017.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.