Hopp til innhold

Stiller ut dødsbilder av regjeringskvinner

På kvinnedagen viser omstridt kunstnerduo fram portretter av Erna Solberg, Siv Jensen og Ine Eriksen Søreide som døde. Formålet er å prøve å forstå islam.

Ståle Stenslie

KONTROVERSIELL: Det har stormet rundt kunstner Ståle Stenslie før. I 2013 stilte han ut en 3D-printet pistol. Bildet er tatt i forbindelse med den utstillingen.

Foto: NRK

Bak navnet Barbar Stahl skjuler den tsjekkiske kunstmaleren Barbora Kysilkova og den norske kunstneren Ståle Stenslie seg.

8. mars stiller duoen ut kunstprosjektet «Nasjonens mødre». Det består av oljemalerier av stats-, finans- og forsvarsministeren – post mortem.

Kunstnerne sier bildene er ment som samfunnskritikk.

– Nettet flommer over av skildringer av helter som skapes via krigshandlinger. Vi spør: Hva er å gi sitt liv for sin sak? Hvordan er dét i norsk kontekst? sier Stenslie, som har vært professor ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Bildene ble først publisert i avisen Ny Tid 4. mars.

Se maleriene nederst i saken. Vi advarer mot sterke bilder.

– Islamsk kunsttradisjon

Kvinnedagen ikke er tilfeldig valgt som visningsdag.

Ståle Stenslie

KONTROVERSIELL: Det har stormet rundt Ståle Stenslie (til venstre) før. I 2004 var han kurator for et kunstprosjekt under Quart-festivalen, hvor nakne mennesker skulle prøvespille for roller i en fremtidspornofilm i lavvoen på bildet. Prosjektet ble stoppet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Disse tre kvinnene er nasjonens ledere: statsminister, finansminister og forsvarsminister. De står i fremste rekke, sier Stenslie.

Han sier bildene er «martyrmalerier etter islamsk tradisjon».

– Det er sterk tradisjon i islamske kulturer, der de i større grad dyrker døden, for martyrbilder. Våre malerier kan leses både som heltemalerier og som science fiction.

– Ønsker dere å si noe politisk?

– Prosjektet er politisk i den forstand at det stiller spørsmål om hvilket samfunn vi ønsker, sier Stenslie.

Den omstridte kunstneren (se faktaboks) har verken har snakket med Solberg, Jensen eller Søreide i forbindelse med «Nasjonens mødre».

– Bildene gir innsikt

Kunstneren mener å vise regjeringstrioen slik kan hjelpe oss å forstå islam.

Bildene gir innsikt i noe som vanligvis er uforståelig for oss, sier han, og legger til:

– Fascinasjonen for martyrer er også grunnen til at muslimske kulturer oppfatter utsagnene til Krekar annerledes enn det vi gjør.

– Solberg framstilles halshugget og Eriksen Søreide skutt. Hvorfor?

– Bildene er inspirert av martyrene man finner på nett og i martyrmuseer som i Teheran. Dødsårsakene er alltid voldelige og ofte uhyrlige. Maleriene gjenspeiler volden i verden.

– Frykter du ikke at bildene kan misbrukes?

– Det er vanskelig. Der den ene kan lese bildene som død og forbannelse, kan den andre like gjerne se noe opphøyet og hellig. Nettopp dette gjør maleriene kunstferdige, sier Ståle Stenslie.

Regjeringen: – Ingen kommentar

Verken Forsvars- eller Finansdepartementet, Statsministerens kontor eller PST ønsker å kommentere kunstprosjektet.

Trond Hugubakken

– KUNST ER SJELDEN STRAFFBAR: Det sier PSTs kommunikasjonssjef Trond Hugubakken, som i likhet med regjeringen ikke ønsker å kommentere bildene i detalj.

Foto: Pressebilde / PST

– Generelt kan jeg si at Norge har ytringsfrihet. Det skal da mye til for at kunstuttrykk blir straffbare, sier PSTs kommunikasjonssjef Trond Hugubakken.

Stenslie stiller ut bildene på Kulturhuset i Oslo 8. mars, og ønsker å dra på turné med utstilling og debattmøte til sommeren.

– Frykter du reaksjonene?

– Bildene berører vår terrorfrykt. Derfor er de nødvendige. Overført til vårt samfunn blir det dypt personlig. Men det skal også kunst være, sier han.

LES OGSÅ:

Her er de tre oljemaleriene (100 x 71 cm) Barbora Kysilkova og Ståle Stenslie viser fram 8. mars under kunstnernavnet Barbar Stahl:

Nasjonens mødre

KONTROVERSIELL KUNST: «Nasjonens mødre» av Barbar Stahl (2015). Olje på lerret, 3 x 100 x 71 cm.

Foto: Barbar Stahl

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP