Hopp til innhold

Ukraina utestenger russisk Eurovision-artist

Ukraina nekter Russlands artist under Eurovision Song Contest å komme inn i landet.

Julija Samojlova

Julia Samojlova, som har sittet i rullestol siden hun var barn, skulle etter planen representere Russland under Eurovision Song Contest. Bildet er fra hennes opptreden under åpningen av Paralympics i Sotsji i 2014.

Foto: Ekaterina Lyzlova / AP

– Vi må respektere lover og regler i vertslandet, men vi er dypt skuffet over avgjørelsen. Vi føler at den går imot Eurovision-ånden, skriver EBU, som produserer arrangementet, i en pressemelding.

Der skriver de også at de vil fortsette dialogen med ukrainske myndigheter, slik at alle deltakere kan få være med i konkurransen, som arrangeres i Kiev 13. mai.

Den russiske deltakeren Julia Samojlova nektes nemlig å få komme inn i Ukraina for å framføre sitt bidrag. Det har den ukrainske sikkerhetstjenesten bestemt, ifølge Reuters.

Ukraina nekter Russlands artist under Eurovision Song Contest å komme inn i landet.

– Dette blir en tøff politisk sak, sier korrespondent Morten Jentoft.

Talsperson for sikkerhetstjenesten SBU, Olena Gitljanska, sier at Samojlova er utestengt fra Ukraina i tre år.

Årsaken er at hun skal ha brutt ukrainsk lov ved å nylig ha opptrådt på Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i 2014.

Som NRK skrev tidligere denne uka, har det ligget i lufta at den ukrainske sikkerhetstjenesten ville nekte Samojlova innreise til Ukraina.

Ukraina nekter Russlands artist under Eurovision Song Contest å komme inn i landet.

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, tror arrangørene river seg i håret.

Frykter «farlige aksjoner»

Tidligere denne uka sa Sand til NRK at de er veldig opptatt av å finne en løsning som innebærer at Eurovision kan bli det fantastiske arrangementet som også ukrainerne ønsker at det skal bli, sa Sand til NRK.

Han sier at det er sterke krefter innad i Ukraina som drar i ulike retninger: Både de som vil at hun skal få komme og delta i ESC på lik linje med andre artister, mens andre vil at det skal demonstreres at hun har brutt ukrainsk lov og at Samojlova dermed ikke skal få komme inn i landet.

Sand sier at de må forholde seg til vurderingene fra sikkerhetsmyndighetene.

– Om hun deltar kan det virke provoserende og utløse aksjoner som kan være ubehagelige eller farlige. Vi må ha en god dialog med de ukrainske myndighetene og følge de rådene vi får fra sikkerhetsmyndighetene, sier Sand.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)