Hopp til innhold

Varsler endringer for Oscar-juryen

Filmakademiet som deler ut Oscar-prisene har fått mye kjeft for at prisutdelingen er «helhvit». Nå skal en større andel kvinnelige og svarte medlemmer få plass i akademiet.

Matthew McConaughey

Matthew McConaughey vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for to år siden. Det har bare skjedd fire ganger at en svart skuespiller har vunnet den gjeveste mannlige skuespillerprisen i filmbransjen.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Oscar-akademiet har blitt utsatt for hard kritikk fordi de nominerte til verdens gjeveste filmpris nesten alltid er hvite. Det har vakt sterke reaksjoner at ingen av de 20 nominerte til skuespiller-Oscar er svarte, og det for andre år på rad.

Will Smith, Jada Pinkett-Smith og Spike Lee er blant mange profilerte filmpersonligheter som har kritisert Oscar-akademiet, og flere har oppfordret til boikott av filmprisen. Noen har også bedt Chris Rock om å trekke seg fra jobben som konferansier.

Varsler endringer

Sidney Poitier

Sidney Poitier var den første svarte skuespilleren som vant en Oscar for beste mannlige hovedrolle i 1963.

Foto: Anonymous / Ap

Men nå skal medlemssammensetningen av Oscar-akademiet endres. I dag består det i stor grad av middelaldrende, hvite menn, men innen 2020 skal andelen kvinner og personer med minoritetsbakgrunn dobles.

Akademiets president Cheryl Boone Isaacs sier fredag kveld at de – foruten å gjøre markante endringer i medlemssammensetningen – øyeblikkelig skal sikre en større bredde i ledelsen av akademiet. En annen av endringene, er at ingen skal kunne sitte i akademiet i mer enn 10 år.

Fem priser til beste skuespiller

Emneknaggen #OscarSoWhite ble tatt i bruk i fjor da David Oyelowo ikke ble nominert til Oscar for sin rolle som Martin Luther King i «Selma».

Siden de første Oscar-statuettene ble delt ut for første gang i 1929, har svarte skuespillere blitt nominert 66 ganger, og vunnet 15 priser. Bare fem statuetter er sikret i kategoriene for beste mannlig eller kvinnelig hovedrolle.

Ifølge Buzzfeed har fem personer med latinamerikansk bakgrunn vunnet den gjeveste skuespillerprisen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.